El govern municipal de Santa Bàrbara, format per quatre regidors de Junts per Santa Bàrbara, i dos d’ERC, es podria modificar els pròxims dies, arran del trencament de la confiança interna entre les dues formacions sobiranistes que el van constituir fa dos anys; i també per l’evident tacticisme polític que algunes formacions ja han encetat de cara a les municipals del maig de 2023. El mateix alcalde, Antonio Ollés (JxSB), ha admés en una entrevista a La Plana Ràdio que “totes les portes estan obertes i en els pròxims dies hem de prendre una decisió”, afegint que no es pot descartar un final de la legislatura “amb un Govern en minoria i buscant acords puntuals per a determinats temes“, fórmula que admet que comportaria dificultats de gestió.

El motiu pel qual el govern municipal s’ha desestabilitzat, com admeten els dos socis de Govern, arranca de la reunió que el passat 10 de juny va impulsar el primer tinent d’alcalde d’ERC, Manel Crespo, amb l’excap de llista del PP, Joaquim Martí, quan feia poc que havia passat a ser regidor del grup adscrit, per explorar un “govern alternatiu“. Un primer contacte que no va fructificar, però que ara Martí ha volgut desvetllar públicament acudint a l’emissora municipal per explicar el que ell mateix definia com “una bomba“, la qual que va provocar la resposta dos dies després del cap de llista d’ERC. En les respectives entrevistes, realitzades per Tere Giné, va quedar clar que el contacte es va produir, i també, que l’endemà ja ho sabia el mateix alcalde (que s’ha mostrat “decebut“) i el seu equip de Govern, qui va convocar una reunió conjunta dels sis membres del Govern al cap de pocs dies “per analitzar què està passant“.

L’arribada de l’estiu i les vacances ha permés deixar el tema sobre la taula, però s’ha reactivat necessàriament arran de l’entrevista demanada per Martí. I a partir d’aquí, ara, els diferents actors donen diferents versions. El regidor no adscrit insisteix en el fet que no és lògic que Manel Crespo continue al govern si admet les discrepàncies que li va explicar i admetre, amb la previsió de “dimitir del govern sis mesos abans per fer llavors oposició“. I per a Crespo, es tracta de “converses normals en política“. Setmanes després, però els dos regidors admetien que “ara no tenim relació personal“. Martí ironitzava també sobre la versió que atribueix a Crespo justificant la reunió com “de broma“; mentre que Crespo desvelava que Martí li va dir que s’havia presentat pel PP “perquè algú li havia de pagar la campanya“.

Amb tot, no ha quedat clar si a més a més hi va haver contactes amb altres formacions polítiques, com les que es van produir al cap de pocs dies de les eleccions. I és que, per arribar als 6 que farien falta per guanyar “una moció de censura” (Crespo va admetre que aquesta era la intenció), caldrien dos vots més, acumulats als que ja tenen ERC (2) i el Grup no adscrit (2). Cal recordar que Junts per Santa Bàrbara en té 4 (suficients per a mantenir un govern en minoria com apuntava l’alcalde), i que són 2 regidors de Movem, i un altre del PSC, els que configuren els onze regidors d’un municipi de prop de 4.000 habitants.

El que sí que evidencia aquesta crisi de govern és que la cursa per veure qui guanyarà les eleccions vinents municipals ja ha començat, i que on primer es manifesta és un municipi on durant tota la democràcia sempre hi ha hagut un alcalde i govern originari de l’antic ‘espai convergent’. Segons l’alcalde, la decisió de qui es queda al Govern la prendran els 4 regidors del seu grup municipal (cap per tant la possibilitat d’una imminent renovació del cartipàs municipal, veurem si fent fora a ERC), hi ha 1 Pdecat (Antonio Ollés) 1 de Junts per Catalunya (Laia Pla que s’incorpora al treball tot just aquesta setmana) i 2 independents no afiliats. Cal recordar també que l’Ajuntament de Santa Bàrbara ha experimentat aquest mandat un canvi sobtat d’alcaldia, per la renúncia d’Alfred Blanch, l’anterior cap de llista, fins a l’entrada de l’actual alcalde Antonio Ollés.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.