Esquerra Republicana ha incorporat al govern territorial a Victòria Almuni (la Sénia, 1962), que serà la nova delegada del departament de Cultura. La catedràtica i doctora en Història de l’Art és una de les investigadores i divulgadores més reconegudes de les Terres de l’Ebre. L’any 2018 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya per la seva extensa tasca de recerca històrica i patrimonial en el context de l’antiga diòcesi de Tortosa.

Almuni ha format part també dels patronats i òrgans de govern de diferents institucions culturals del territori, com el Museu de les Terres de l’Ebre, la Comissió de Patrimoni de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, el Museu de Tortosa, la Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre, el Centre d’Estudis Seniencs i del Campus Extens de la URV.

La que serà nova directora dels serveis territorials de Cultura substituirà al moranovenc Ferran Bladé, de Junts, un cop el departament ha passat a mans de la republicana Natàlia Garriga. Bladé ha estat el delegat de Cultura a les Terres de l’Ebre des del 2016 i els quatre anys anteriors havia estat alcalde de Móra la Nova. Actualment es manté com a regidor de Junts per Móra la Nova a l’oposició.

Perelló i Gómez repeteixen

Al costat de la incorporació d’Almuni, Esquerra Republicana ha confirmat que continuaran la pròxima legislatura la tivissana Montserrat Perelló al capdavant dels serveis territorials d’Educació i l’ampostí Jesús Gómez en el nou departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural.

La primera ja va ser nomenada delegada d’Educació el 2018, a l’inici del govern Torra. Més endavant, després de les municipals del 2019, va assumir també l’alcaldia de Tivissa. Pel que fa a Gómez, va assumir el càrrec el juliol del 2020, després de la marxa de l’anterior director, Ferran Grau. Dins el departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), Gómez havia estat des del 2019 el responsable de Pesca del DARP a les Terres de l’Ebre.

El govern ebrenc, quasi tancat

Aquests tres noms se sumen al que ja va confirmar Esquerra aquesta setmana: el de l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, com a director dels serveis territorials d’Empresa i Treball. Els republicans no han confirmat encara qui representarà a l’Ebre els departaments d’Interior, Feminismes i Igualtat o Presidència.

Pel que fa a Junts per Catalunya, ja coneixem tots els seus membres del govern territorial: Mercè Miralles a Economia i Hisenda; Felip Monclús a Drets Socials; Joan Juan a Justícia; Lídia Pino a Polítiques Digitals i Territori; i Joan Nin a Salut. També es coneix que l’exdelegat del Govern, Xavier Pallarés, serà el nou director de l’IDECE, substituït precisament a l’actual delegat, el rapitenc Albert Salvadó.

Periodista.