L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, es convertirà en les pròximes hores en el nou director territorial d’Empresa i Treball. És el primer càrrec que confirma ERC, quinze dies després de nomenar al rapitenc Albert Salvadó com a nou delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, per la qual cosa cal esperar que ja de forma imminent es coneguin tots els titulars de la resta de departaments assignats als republicans.
En declaracions a ebredigital.cat, Adam Tomàs confirmava la seua decisió: “He acceptat la proposta perquè és una àrea que em fa especial il·lusió. Treballaré a fons per contribuir a dinamitzar econòmicament el territori, com ja he pogut fer per la meua ciutat els últims anys“, tot recordant que ha compaginat sempre l’alcaldia amb l’àrea de dinamització econòmica. Val a dir que tindrà el govern d’un departament clau per sortir de la crisi, i la gestió dels fons europeus Next Generation.
El nou director d’Empresa i Treball tindrà a favor seu que és un home de confiança del titular del departament, el conseller Roger Torrent, expresident del Parlament. A més, s’ajusta als requisits del càrrec perquè és funcionari de classe A (amb plaça en propietat com a professor de l’IES Montsià), a més de ser enginyer industrial. I amb 49 anys, ja té l’experiència d’haver estat entre 2007 i 2011 director territorial d’Acció Social i Ciutadania, quan Lluís Salvadó va ser delegat del Govern.
Canvis a la DIPTA i l’Ajuntament
La decisió d’Adam Tomàs provoca de retruc canvis destacats a les dos institucions que fins ara l’ocupaven al cent per cent. Per una banda, la Diputació de Tarragona, on serà baixa com a vicepresident tercer, i on deixarà de gestionar una competència important, la de responsable del SAT (Servei d’Assistència Municipal). La seua baixa serà compensada en part perquè el primer tinent d’alcalde de l’ajuntament d’Amposta, Miquel Subirats, tornarà a ser diputat provincial.
La modificació del cartipàs municipal serà l’altra gran derivada del pas de l’alcalde cap a la política nacional. Els regidors Carla Bonfill, de Joventut i Participació Ciutadana i Medi Rural, i Ramon Bel, de Festes, assumiran noves competències dins del govern municipal. Amb tot, també caldrà veure si, amb la remodelació, ja es visualitza qui podria substituir a Adam Tomàs com a cap de cartell a les municipals de 2023.
Decisió estratègica
El retorn d’Adam Tomàs a les polítiques no exclusivament municipalistes -com fins ara havia mantingut amb convenciment- obre nous escenaris de futur en la seua carrera política. De fet, sembla més un posicionament estratègic, que un objectiu final, ja sigui perquè el nou govern de Pere Aragonès ha tornat a deixar l’Ebre sense conseller (l’última va ser l’ampostina Marta Cid), o bé perquè es vol reforçar amb el màxim pes polític ‘el govern ebrenc’ tenint en compte que Albert Salvadó, igual que Lluís Salvadó (vicesecretari general de coordinació interna d’ERC en l’àmbit nacional) estan imputats en processos judicials fruit de l’1 d’octubre que podrien acabar en la seua inhabilitació.
Una dada a tindre en compte és que la decisió d’Adam Tomàs s’ha pres conjuntament amb la direcció regional d’ERC, en una mena de conclave celebrat a finals de la setmana passada. Sens dubte es tracta d’una decisió estratègica, força pensava i avaluada, que en últim terme pretendria aconseguir un major impuls i influència de la regional d’ERC a l’Ebre, també davant de l’estructura nacional del partit. Val a dir que la també ampostina Sus Martí, fins ara secretària d’organització a la direcció nacional d’ERC, també retorna a la delegació del Govern, com a càrrec de confiança i mà dreta del nou Delegat Albert Salvadó.
Les 7 àrees d’ERC
A l’espera de què Junts per Catalunya també anunciï d’ací a poc temps qui seran els seus representants al govern ebrenc, en el cas d’ERC, a banda d’Adam Tomàs, es manté la incògnita. Al davant del macro departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació, caldrà veure si es renova la confiança a qui havia fet molt bona gestió al final de la legislatura passada, Jesús Gómez. També caldrà veure si repeteix al front d’Educació Montserrat Perelló, alcaldessa de Tivissa i membre de la direcció regional.
Els altres tres directors territorials seran per a nous, ja sigue perquè són departaments de nova creació, com el de Feminismes i Igualtat, ja sigue perquè canvien de color polític, cas d’Interior o Cultura. Sense oblidar que per ser director territorial cal ser funcionari de classe A, característica que no complia l’anterior legislatura la responsable de Salut, Mar Lleixà. Fonts del govern han confirmat també que l’ampostí Joan Lluís Barberà, fins ara cap de secció de Joventut, assumirà la secció d’Esports, de la que és professor i titulat, rellevant a Cinta Espuny, presidenta del PDeCAT a l’Ebre però que ocupava el càrrec a proposta de Junts.