Xavier Pallarés deixarà de ser delegat del Govern a les Terres de l’Ebre després de deu anys ocupant el despatx del carrer Montcada de Tortosa. L’acord al qual van arribar aquest dilluns Esquerra Republicana i Junts per Catalunya per formar Govern i investir Pere Aragonès nou president preveu un intercanvi en les delegacions territorials. Així, la delegació de les Terres de l’Ebre tornarà a mans d’Esquerra. Els republicans ja van tenir la delegació en dues ocasions en època del tripartit, totes dues en mans de Lluís Salvadó.

El nou Govern de la Generalitat estarà forma per 14 conselleries, 7 per a cada partit. Algunes conselleries es modifiquen i sumen competències d’altres departaments. És el cas de la d’Acció Climàtica. Les competències de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia es sumen a les d’Agricultura i quedaran en mans d’Esquerra. Per tant, tot allò que té a veure amb la gestió del Delta de l’Ebre i les energies renovables

De fet, en l’acord es deixa clar que el polèmic decret d’energies renovables es modificarà, però s’hi posarà una moratòria als nous projectes de parcs eòlics i solars. L’acord preveu que la Ponència d’Energies renovables no donarà el vistiplau a aquells projectes que tinguin un gran impacte ambiental o que suposin una alta concentració en un mateix territori. També s’hi incorporen immediatament als ajuntaments dins la ponència i se’ls hi donarà més eines per avaluar les propostes que s’hi presentin. L’objectiu de la legislatura serà impulsar un Pla Territorial d’Energies Renovables per repartir els nous projectes per tot el territori i incentivar la seva instal·lació en sòls urbans o industrials.

Altres projectes que Govern tenia ja encarrilats a les Terres de l’Ebre també canvien de conselleria. Com és el cas de la retirada del Monument franquista de Tortosa, impulsat per Justícia que passa d’Esquerra a Junts. O l’ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta i l’expansió del nou ens Salut Terres de l’Ebre, que ara dependrà del conseller que nomenin els de Carles Puigdemont.

També hi haurà canvis entre els alts càrrecs ebrencs. Deixaran el seu lloc la secretària general de Funció Pública, l’ampostina Annabel Marcos, de Junts, al passar al departament de Presidència en mans d’Esquerra. També de Junts, el tivissà Jordi Jardí, deixarà la direcció general d’Administració de Seguretat ara que Interior és dels republicans. Mentre que el rapitenc Albert Salvadó, d’Esquerra, deixarà de ser director de l’IDECE, que depèn d’Economia i ara estarà dirigida per Junts. Sembla que Ports de la Generalitat es manté dins el nou departament d’Infraestructures, abans de Territori, que manté Junts i que per tant deixaria al calero Joan Pere Gómez que com el seu director.

Periodista.