L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha celebrat aquest dilluns a la tarda la 23a Assemblea General ordinària de l’entitat municipalista. La trobada, a causa de la pandèmia i les mesures preventives, s’ha realitzat a través de videoconferència, on hi han participat uns 300 alcaldes i alcaldesses dels diferents ens locals associats, en una mesa presidida per l’alcalde de la Ràpita i vicepresident de l’ACM, Josep Caparrós i acompanyada per l’alcaldessa d’Anglès i també vicepresidenta de l’entitat, Àstrid Desset.

El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha tingut un primer record per a les víctimes de la covid-19 i ha fet un reconeixement als milers de metges, infermeres i treballadors, també del món local, “per haver sustentat els nostres pobles i ciutats d’una pandèmia devastadora”. En aquest sentit, ha elogiat la feina dels alcaldes i alcaldesses i de tots els servidors públics: “Ho heu donat tot per protegir, acompanyar i ajudar a les vostres veïnes i veïns. Aquest és el millor reconeixement que pot tenir tot servidor públic municipal, l’agraïment i la confiança de la feina feta”.

L’Assemblea ha servit per presentar els nous serveis d’assistència i d’assessorament que l’ACM té previst implementar per ampliar el suport que ofereix als ens locals associats. En el cas de la Fundació per a la gestió territorial, que naixerà amb el nom de Fundació Municipalista d’Impuls Territorial (FMIT), vol facilitar una connexió del territori amb les administracions amb la voluntat de potenciar la transversalitat i actuar com a altaveu municipalista en la planificació d’un territori avançat des de l’equitat i la sostenibilitat. El president ha explicat que “des de l’entitat volem donar un gran salt en l’assessorament i suport als ens locals, reforçant l’atenció perquè ara més que mai hem d’estar al costat de tots els qui dediquem totes les energies a millorar els pobles i ciutats”.

Aquesta nova fundació té l’objectiu de potenciar l’acció en l’àmbit de la gestió futura del territori i del paisatge, potenciar els reptes i oportunitats a partir de l’escala municipal, impulsar estratègies per aprofundir en la cohesió i inclusió social, reflexionar sobre la mobilitat local integrada en una mobilitat global, i apostar per la transició ecològica. En aquest sentit, planteja espais de reflexió, recerca, formació i transmissió de coneixement amb interrelació entre alcaldes i alcaldesses, representants acadèmics i col·legis professionals, i apostar per donar un suport, assessorament i acompanyament als municipis en totes les accions plantejades. Segons Soler, “ens ha de permetre dibuixar un territori d’equilibri i avançat des d’una visió municipalista, agregada amb sensibilitats diverses. I ho farem buscant l’efecte multiplicador que representa la suma entre l’àmbit local, el professional i l’acadèmic”.

La prioritat de la FMIT serà l’acompanyament als Ajuntaments, en l’àmbit de la planificació i gestió territorial, l’urbanisme o l’acció climàtica per tal d’abordar necessitats emergents, però també per implementar agendes globals, a escala local i amb l’accent social.

Al mateix temps, l’ACM també es planteja crear dues unitats més d’assistència específica en relació a la contractació pública i la hisenda local per ampliar l’assessorament als municipis en aquests àmbits clau per al municipalisme. Paral·lelament, se seguirà potenciant la Central de Compres del món local, que ja ofereix 16 productes i serveis, ampliant les contractacions agregades al servei dels ens locals per tal que disposin d’un estalvi procedimental i econòmica. I es preveu seguir apostant per la formació adreçada als electes i treballadors locals, apostant per l’excel·lència.

L’Assemblea també ha donat el tret de sortida a la commemoració dels 40 anys de l’ACM, que va néixer el 3 d’octubre de 1981 a Vic. La voluntat de l’entitat és commemorar l’efemèride al llarg de tot el 2021 amb diferents actes, activitats i esdeveniments relacionats amb el municipalisme i amb la història de l’entitat, que no només repassaran la trajectòria i evolució del món local, sinó que també pretenen ja treballar per als reptes futurs que té el municipalisme català.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.