L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha celebrat aquest dijous al matí la segona i última jornada dedicada a debatre sobre el fenomen de les ocupacions d’habitatges i el paper dels ens locals. Aquesta segona sessió s’ha centrat en focalitzar el fenomen des del punt de vista local, amb l’exposició de diferents iniciatives i experiències municipalistes.

La secretària general de l’ACM, Joana Ortega, en la seva intervenció ha destacat que “els ajuntaments i consells comarcals estan en la primera línia de la gestió d’aquesta realitat que no és fàcil de gestionar i compartint experiències locals podem conèixer diverses maneres d’afrontar-ho perquè sigui útil per als altres ens locals”. I ha afegit que “el repte que tenim com a país és planificar i estructurar polítiques públiques d’habitatge des d’una vessant global i que permetin garantir el dret a la propietat i el dret a un habitatge digne”.

Han servit d’exemple les experiències del Consell Comarcal del Bages (amb Enric Forcada, conseller de l’Àrea de Joventut i Habitatge del Consell Comarcal), Maçanet de la Selva (amb la seva alcaldessa Natàlia Figueras), Barcelona (amb la regidora d’habitatge i rehabilitació, Lucía Martín) i Reus (amb la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella) amb la voluntat de compartir solucions a la problemàtica des de l’àmbit municipal, compartir iniciatives i accions, i buscar polítiques públiques que ajudin a resoldre aquesta greu situació. Des de Reus la regidora Montserrat Vilella ha plantejat que les ocupacions són una conseqüència de la crisi del 2010 i la manca d’habitatge. Mentrestant, la regidora de l’Ajuntament de Barcelona ha insistit en què calen polítiques públiques d’habitatge i solucions estructurals per afrontar el fenomen de les ocupacions. L’alcaldessa de Maçanet de la Selva ha explicat com intenten activar els 170 habitatges buits que tenen al municipi perquè poder-los oferir en règim de lloguer accessible, però ha afegit que cal un canvi normatiu. I el conseller del Consell Comarcal del Bages també s’ha centrat en els habitatges buits i la radiografia que han fet perquè consideren que pot ser l’arrel del problema habitacional.

I al mateix temps també s’han plantejat algunes eines més enllà de l’àmbit normatiu, policial i judicial amb la participació, entre d’altres, de la directora general de Serveis Socials, Meritxell Benedí, el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornts, i el tècnic de l’Observatori DESC, Guillem Domingo. El secretari general adjunt de l’ACM, Sergi Penedès, ha manifestat que “la manca estructural d’habitatge públic i les dificultats per disposar d’habitatge de lloguer accessible fa necessari trobar solucions per afrontar la problemàtica”. Des de l’Observatori DESC s’ha insistit en l’actual crisi habitacional que ha passat de generar desnonaments hipotecaris a desnonaments pel lloguer. Mentrestant la Directora general de Serveis Socials, Mertixell Benedí, ha qüestionat que es culpabilitzi la gent pobra i la gent que ocupa o vol un habitatge. El director de l’Agència d’Habitatge de Catalunya també ha exposat la necessitat de disposar d’un parc d’habitatge públic ampli.

Aquesta era la segona sessió de les jornades sobre ocupacions d’habitatges que han servit per plantejar que des del punt de vista municipal es disposa de poques eines i amb poca capacitat per intervenir. En aquest sentit, ha quedat clar que els ens locals necessiten més recursos per abordar el fenomen de les ocupacions d’habitatges des de la transversalitat i la cooperació entre administracions. Al mateix temps, s’ha alertat que els grans tenidors i fons voltors disposen d’un parc d’habitatge molt important que no està disponible i que una mesura necessària seria poder obligar-los a posar a l’abast aquests habitatges a través de lloguers socials.

La iniciativa de l’ACM ha sorgit després que en els últims mesos molts municipis hagin vist augmentar els habitatges ocupats de manera il·legal, ja fos per la necessitat d’accedir a un habitatge, com pel fet que hi hagin actuat màfies organitzades que busquen aprofitar-se dels immobles buits.

Al llarg de les jornades més de 400 inscrits de diferents ens locals catalans han pogut seguir les sessions de forma virtual, a través de la plataforma Zoom. Les jornades es poden recuperar també a Youtube i al Facebook, amb l’etiqueta #debatmunicipalista.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.