Els Consells Esportius de Catalunya han presentat un manifest que insta al Govern de la Generalitat a declarar l’activitat física “bé essencial” a Catalunya. El document assegura que, igual que la cultura, l’activitat física és necessària per a la salut de tota la ciutadania. Els consells esportius també afirmen que l’activitat física és una necessitat fonamental pel benestar i la qualitat de vida de la ciutadania que des de l’arribada de la covid-19 només ha fet deteriorar-se.

El president de la Unió de Consells, Jaume Domingo, ha afirmat que “la pràctica de l’activitat física s’ha demostrat segura i en el context de la pandèmia i la crisi social i econòmica que ha provocat cal protegir-la i assegurar el seu accés a tothom, especialment als escolars”.

Pels consells esportius, la declaració de l’activitat física com a bé essencial ha de servir per assegurar i garantir que l’esport és essencial pel benestar de la ciutadania i que seguint l’aplicació rigorosa de tots els protocols de seguretat, higiene i salut que fins ara s’han aplicat, es permeti establir: El manteniment dels programes d’esport escolarls, d’entrenaments esportius i l’activitat física de gimnasos i piscines climatitzades. No obstant això, els consells esportius també han reclamat que es mantinguin les partides destinades a les activitats fisicoesportives dels pressupostos del Consell Català de l’Esport i reclamen l’activació del Pla de Xoc per l’esport a les escoles que han proposat al Govern de la Generalitat.

Segons Jaume Domingo, “la declaració de l’activitat física com a bé essencial hauria d’assegurar elaborar una normativa que faci possible i reguli l’accés a l’activitat física de la ciutadania i permeti la represa de l’activitat i entrenaments”. Tanmateix, el tancament de l’activitat física també està tenint un fort impacte econòmic a tot el sector esportiu de Catalunya, tot i les ajudes anunciades pel Secretari General de l’Esport. En aquest sentit, els consells esportius consideren que les ajudes s’haurien de diferenciar en tres grans blocs: el sector empresarial, les entitats sense ànim de lucre i les administracions locals que són les principals prestadores de serveis esportius a la ciutadania.

Amb tot això, els consells esportius demanen al govern de la Generalitat que desenvolupi els mecanismes necessaris, dins les bases de subvencions de les entitats sense ànim de lucre, per assegurar i garantir la subsistència de les entitats esportives davant els efectes que de la covid-19 se’n puguin derivar.

Segons Antoni Gilabert, president de l’Agrupació de Consells Esportius de les Terres de l’Ebre, l’excepcionalitat del moment és aboluta, “i tenim que actuar d’acord a la realitat que vivim, però sense oblidar que els més petits són els més necessitats en que no s’aturi l’activitat. Fer esport és sa i saludable i des dels consells esportius del Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta, seguirem insistint en la conveniència de no aturar els programes d’esports de promoció, mantenint totes les mesures sanitàries que calguin per conviure amb seguretat amb la pandèmia que ens ha tocat viure”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.