El secretari d’organització del Partit Demòcrata i portaveu econòmic al  Congrés, Ferran Bel, ha explicat aquest dimarts el vot favorable a l’augment del sostre de despesa,  així com la suspensió de les regles fiscals per a l’any 2020 i 2021. “No ens sembla una  festa de la despesa, sinó que una despesa necessària davant d’una  situació excepcional i, davant de situacions excepcionals, mesures excepcionals“,  ha dit Bel, que considera que “els 196.097.000 milions d’euros” com a sostre de  despesa per als pròxims pressupostos generals de l’Estat són “raonables“, ja que  incorporen una part important dels fons europeus i un increment de “despesa  imprescindible” davant la situació de crisi econòmica i social generada per la  pandèmia. 

A més, tal com venia reclamant Bel, es permet la utilització sense condicionants dels  romanents de tresoreria sense que sigui necessari cap préstec a l’administració general  de l’Estat per part dels ajuntaments, i això “és possible avui i ho era a l’agost i  setembre“, ha subratllat. “Aleshores vostè deia que no  podia ser, que havia de modificar la llei i la Constitució perquè els ajuntaments  poguessin fer ús dels seus romanents, és evident que això no és així“, ha afegit. Bel ha  congratulat el govern espanyol per la rectificació, encara que ha lamentat el temps  perdut. No obstant això, ha destacat que queden “aspectes substancials pendents al  voltant de l’àmbit municipal“: el fons de 5.000 milions, 3.000 el 2020, a distribuir entre  tots els ajuntaments; el fons per al transport públic municipal, les actualitzacions de la  PIE i ajudes des de les diputacions per als ajuntaments amb romanents negatius. En  aquest sentit, ha dit que “aquestes mesures s’han d’aprovar en els propers dies, els  romanents eren necessaris, però aquestes mesures també ho són“. Això mateix és  el que es reclama des de la FEMP, les entitats municipalistes de Catalunya, l’ACM i la  FMC. “Haurien de portar-ho a votació perquè sinó tindran problemes amb els  Pressupostos“, ha avisat. 

En relació al pla pressupostari, Bel ha celebrat que, davant aquesta situació de crisi  econòmica, l’executiu de Pedro Sánchez renunciï a una pujada massiva dels impostos  i que, tal com s’havia sol·licitat, no es procedeixi a un increment generalitzat de l’IVA que  podria incloure l’educació i la sanitat. L’únic increment de l’IVA confirmat per la ministra  ha estat el de les begudes ensucrades.

Finalment, segons Bel, el plantejament que ha expressat la ministra en relació als  pressupostos pot considerar-se “un bon inici“, però ha deixat clar que “el govern  espanyol ha de portar els comptes com més aviat millor a la cambra i buscar els  màxims acords possibles” . 

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.