L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha insistit aquest dijous que el monument franquista de l’Ebre es podria treure del riu sense que l’Ajuntament el retiri del catàleg patrimonial de POUM de la ciutat. L’Ajuntament va engegar aquest procés a proposta d’una moció de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes, un gest polític que per a l’alcaldessa ni bloqueja ni facilita que el monòlit es tregui de l’Ebre. Roigé sempre ha mantingut que l’Ajuntament de Tortosa no n’és titular i una sentència del jutjat contenciós-administratiu de Tarragona ho va ratificar. La mateixa resolució va exigir al consistori que creés un catàleg de vestigis franquistes que es va entregar al març de l’any passat, i incloïa el monument i 26 elements més.

“Sempre hem dit que si hi ha una norma de la Generalitat i el Govern de l’Estat que digui que s’ha de treure, la compliríem”, ha tornat a dir l’alcaldessa de Tortosa. Roigé ha volgut assenyalar que la modificació del planejament municipal per treure el monument franquista del catàleg de POUM “no té res a veure” amb la seva retirada del riu. “El traiem del patrimoni cultural català però s’hagués pogut retirar en qualsevol moment. Si hi ha una llei superior, és igual el que digui el POUM de Tortosa. Per tant, no se salva cap últim escull”, ha destacat Roigé.

Autor: