L’Ajuntament de Tortosa ha rebut aquest matí l’informe de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre que avala el procés per descatalogar el monument franquista de la batalla de l’Ebre. El Ple de l’Ajuntament del passat mes de gener va aprovar tirar endavant aquest tràmit pel qual era necessari l’informe de la CHE, propietària de la pilastra que sosté el monòlit de 45 metres d’alçada al bell mig del riu.

Es dona la circumstància que la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella, també havia reclamat l’informe de la CHE en una carta enviada a la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, el passat 28 de setembre. En la missiva, Capella demanava a Calvo que el govern central deixés de posar obstacles a la retirada del polèmic monument.

Des de Justícia celebren que les “queixes de la consellera hagin fet efecte” i hagi “servit per accelerar la resposta de la CHE”, han explicat fonts del departament a Ebredigital.cat. El següent pas, segons el departament, serà iniciar els tràmits novament amb la CHE per obtenir el permís per actuar en domini fluvial i retirar definitivament el monument. En canvi, des de l’Ajuntament de Tortosa s’apunta la necessitat d’aprovar la nova llei de memòria històrica anunciada per la consellera Capella com a pas indispensable.

La Generalitat de Catalunya va assumir la retirada del monument a la Batalla de l’Ebre el passat 2018, quan es va donar a conèixer el nou projecte de llei de Memòria Democràtica. Aquest anunci va deixar en paper mullat la consulta popular convocada per l’Ajuntament de Tortosa el 2016, on van guanyar els partidaris de mantenir i reinterpretar el monument. Com s’ha dit abans, el Ple de Tortosa va votar al gener d’aquest 2020 a favor de la descatologació del monument amb l’única excepció de Ciutadans.

Periodista.