La consellera de Justícia, Ester Capella, ha demanat per carta a la vicepresidenta del govern espanyol, Carme Calvo, que “desbloquegi” la retirada del monument a la batalla de l’Ebre de Tortosa, segons ha informat l’agència EFE i han confirmat fonts del departament a Ebredigital.cat.

El procés per retirar el monòlit del riu Ebre que impulsa la Generalitat de Catalunya necessita un informe favorable de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), propietària de la pilastra que sustenta el monument. Segons el departament de Justícia, la CHE encara no ha donat cap resposta a les seves peticions.

La resta d’administracions competents, com l’Ajuntament de Tortosa i els departaments de Cultura i Justícia, ja han avalat la descatalogació del monument, pas previ a la seva retirada definitiva.

En la seva carta, Capella es queixa de “l’incompliment de l’obligació de l’Estat” de retirar el monument de Tortosa, ja que la llei de memòria històrica del 2007 que va impulsar el govern de Zapatero obliga les administracions a retirar de la via pública els símbols d’enaltiment del franquisme.

De fet, Capella ho considera “una mostra de deixadesa dels consecutius governs espanyols pel que fa a la memòria democràtica” i emplaça al govern del PSOE i Unides Podem a què si no volen assumir la retirada del monument, “evitin posar pals a les rodes als que sí que ho volem fer”.

La Generalitat de Catalunya va assumir la retirada del polèmic monument el passat 2018, quan el departament de Justícia va anunciar el procés per aprovar una nova llei de memòria històrica.

Aquest anunci va deixar en paper mullat la consulta popular convocada per l’Ajuntament de Tortosa el 2016 i que va donar com a resultat el mandat de “mantenir i reinterpretar” el monument.

Des de llavors, tots els grups polítics del consistori, excepte Ciutadans, s’han mostrat a favor de la retirada final del monument de 45 metres inaugurat per Franco l’any 1966.

Periodista.