L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha celebrat el rebuig aquest dijous, per part del Congreso de los Diputados, del Reial Decret Llei de mesures financeres pels ens locals.

Des de l’inici de la crisi sanitària, el municipalisme català ha reclamat l’alliberament immediat dels romanents i superàvits municipals, per tal de destinar-los a l’emergència sanitària, social i econòmica, davant la negativa del govern espanyol “que ha fet perdre uns mesos vitals durant els quals els municipis no han pogut destinar els recursos, que són de les veïnes i veïns, precisament quan més falta fan”. A més, l’ACM ha reclamat la necessària flexibilització de la regla de la despesa, que limita l’autonomia financera dels ajuntaments, precisament uns ens locals que han demostrat bona gestió i saber fer bé la feina.

En fer-se públic l’acord Gobierno – FEMP, fet sense diàleg ni negociació amb el municipalisme català, l’ACM ja va mostrar el seu rebuig, sumat al fet que l’aportació de l’Estat de 5.000 M€ estava condicionada a la cessió de la totalitat dels superàvits i romanents. A més, suposava un greuge discriminatori entre ajuntaments, ja que només s’hi podien acollir els municipis que disposen de romanents positius.

El president de l’ACM, Lluís Soler, ha criticat la manca de consens del govern espanyol a l’hora de concretar més recursos i un finançament per als ens locals i afirma que “el que malament comença, malament acaba. El finançament municipal i les hisendes locals són temes massa importants com per presentar mesures de forma improvisada, sense consens ni escoltar, ni menys encara negociar, amb el municipalisme”. En aquest sentit, Soler ha manifestat que des de l’ACM “ens posem a disposició per parlar d’una urgent regulació des del consens i la pluralitat i que resolgui els problemes dels ajuntaments”. També insisteix que els ajuntaments han de poder disposar del fons de reactivació de l’Estat sense cap condicionant ni haver de cedir els romanents, i afegeix que “no podem fer de banc de l’Estat”.

Cal recordar que les dues entitats municipalistes, ACM i la Federació de Municipis de Catalunya, van consensuar una moció per a la suficiència financera dels ens locals perquè es puguin utilitzar aquests estalvis, mitjançant la modificació de la Llei d’estabilitat pressupostària la LRSAL per tal de destinar-los a la reactivació socioeconòmica derivada de la crisi de la Covid-19.

Soler afirma que “la nostra actitud és i serà sempre constructiva, de mà estesa, però també de fermesa en la defensa de l’autonomia local i la suficiència financera dels ajuntaments, més encara en moments difícils com els que estem vivint”. Per aquest motiu, continua demanant l’alliberament dels romanents de tresoreria: “Demanem, un cop més, al govern de l’Estat Espanyol, que facin les coses bé. Escoltin, negociïn, dialoguin, consensuem i pactem pel benestar i la prosperitat de tots els nostres veïns i veïnes, sense diferències, ni greuges comparatius”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.