El president del Parlament, Roger Torrent, ha reclamat que s’investigui i es “depurin totes les responsabilitats” per l’espionatge “per motius polítics” contra ell. “Durem a terme totes les accions polítiques i legals necessàries per arribar al fins de la qüestió”, ha afegit en una declaració institucional després que ‘El País’ i ‘The Guardian’ hagin publicat aquest dimarts que el mòbil de Torrent va ser espiat el 2019 per un programa que només poden comprar els governs. El president del Parlament s’ha dirigit directament al govern espanyol per preguntar-li la seva opinió sobre l’espionatge “il·legal” a un president d’un Parlament i ha conclòs que aquest cas ha de servir per “posar fi a la guerra bruta contra l’independentisme”.
“Per primera vegada s’acredita de forma concloent el que molts ja sabíem i veníem denunciant: a l’estat espanyol es practica l’espionatge contra adversaris polítics”, ha afirmat Torrent després de qualificar les informacions periodístiques de “gravetat extraordinària”.

Torrent ha apuntat que es impropi d’una democràcia que s’espiï de manera il·legal adversaris polítics i ho ha considerat com una evidència més d’una “causa general contra l’independentisme”. Un fet que, segons ha afegit, “degrada” la democràcia de l’estat espanyol i, per tant, hauria de preocupar “enormement” el conjunt dels demòcrates.

Torrent s’ha preguntat a quanta gent es pot estar espiant actualment de manera “impune” i s’ha dirigit directament al govern espanyol: “Es reivindica com el més progressista de la història i no pot permetre que pràctiques d’aquest tipus quedin impunes”, ha afegit.

Pel al president del Parlament és una “exigència democràtica” que s’investigui aquest cas i ha preguntat al govern de Pedro Sánchez la seva opinió sobre el fet que s’investigui “per motius polítics” el president d’un parlament democràtic. “Si en tenia constància hauria estat còmplice d’un delicte i si no ho sabia, seria un símptoma molt preocupant de negligència política i desconeixement de presumptes pràctiques il·legals”, ha defensat. Davant d’aquesta situació, ha garantit que s’anirà fins al final perquè s’aclareixi tot.

Segons la investigació de ‘El País’ i ‘The Guardian’, un institut de ciberseguretat canadenc va investigar per WhatsApp una intromissió indiscriminada contra 130 representants de la societat civil i va descobrir l’atac a Torrent. La intrusió a l’iphone del president del Parlament es va fer a través d’una errada de seguretat de WhatsApp el 2019 i l’atac va començar amb una trucada perduda de vídeo a través d’aquesta aplicació de missatges.

El programa espia, dissenyat per la companyia israeliana NSO, permet escoltar converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla, revisar l’historial de navegació i, fins i tot, activar per control remot la càmera i el micròfon dels mòbils. Una possibilitat que obre la porta a escoltar el so ambient.

Autor: