El grup municipal d’ERC-Més Deltebre ha presentat avui en roda de premsa les mocions que presentaran al ple ordinari del mes de març que tindrà lloc aquest dimecres. Unes mocions que posaran el focus amb la commemoració del Dia Internacional de la Dona treballadora del proper 8 de març i que han portat als republicans a presentar dos mocions en aquest sentit. La primera, per tal de commemorar el 8M i “declarar Deltebre municipi feminista”, i la segona per fer un reconeixement a la dona del món rural i pesquer.

En aquest sentit la regidora republicana Vanessa Callau, que a la vegada és la delegada del Consell Consultiu de Dones del Baix Ebre ha presentat el contingut de les mocions acompanyades pel portaveu municipal Joan Alginet i per les dones de l’executiva local d’Esquerra i del Jovent Republicà de Deltebre. Unes mocions que no obstant, s’està treballant també amb els altres grups municipals per tal de presentar un textos consensuats i que puguin ser aprovats i subscrits per tota la corporació.

Pel que fa a la moció per tal de commemorar el 8M, els republicans demanen un compromís per continuar treballant pels drets de les dones, en col·laboració amb les entitats de dones i feministes del municipi i rebutjant qualsevol tipus de discriminació i violència, posant en marxa totes les eines i protocols que hi hagi a l’abast. A més, segons la regidora Vanessa Callau “volem tenir la perspectiva de gènere com a eix central de les actuacions de l’Ajuntament i de les polítiques fetes des del govern municipal”. Per això demanen establir clàusules per evitar l’escletxa salarial entre homes i dones als contractes i licitacions que efectuï l’ajuntament, evitant la contractació amb aquelles empreses en les quals es detectin aquesta escletxa salarial en qualsevol dels seus estaments, posant especial atenció a les diferències salarials intersectorials en sectors especialment feminitzats entre d’altres.

En un altre sentit els republicans demanaran que el ple doni el seu reconeixement al paper de la dona en el món rural i pesquer amb l’objectiu de “donar visibilitat i reconeixement” , dotar-la de representació als espais de debat i decisió dels respectius sectors i contribuir a millorar la igualtat d’oportunitats. Volen aprofitar l’oportunitat que s’han creat al nostre país l’Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya i l’Associació Catalana de Dones de la Mar que, juntament amb al Consell Assessor de Dones del Món Rural i Marítim creat per la Generalitat, incidiran en la potenciació de la presència i la participació de les dones en espais públics i de presa de decisions en l’àmbit sindical, professional, cooperatiu i polític.

Fora de l’àmbit del 8M,el grup municipal d’ERC-Més Deltebre presentarà una moció per tal de defensar el cobrament íntegre i l’ampliació dels terminis d’execució i justificació dels aiguats del 2018, en el marc d’una acció que ERC ha presentat ja a diversos municipis afectats de les Terres de l’Ebre. La moció insta al Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya a que ampliï els terminis d’execució i justificació i a que convoqui de manera “urgent i immediata” una reunió amb representants de la Subdelegació del Govern Espanyol, representants del Departament de Presidència, alcaldesses i alcaldes dels municipis de les Terres de l’Ebre afectats, per resoldre els dubtes creats arran dels criteris d’atorgament desiguals entre la Subdelegació del Govern Espanyol i el Departament de Presidència. En el cas de Deltebre segons el portaveu republicà Joan Alginet, “són 400.425 € que si Presidència no canvia el seu procediment, es poden perdre”.

Finalment els republicans presenten una moció per tal de fer efectiu l’acord de ple de 2 de maig de 2018 per tal de crear la figura del Síndic/a de Greuges municipal a Deltebre. “El govern de Soler fa un any i deu mesos que va comprometre’s a crear aquesta figura i a dia d’avui no s’ha fet res”. Deltebre, segons Alginet “necessita una figura com la del Síndic de Greuges perquè es garanteixi els drets de ciutadania d’accedir en igualtat als serveis públics, examinar i resoldre les queixes formulades pels ciutadans, procurar pels interessos dels veïns i veïnes i pel bon funcionament de l’Administració”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.