Els autobusos organitzats per la ANC que han sortit a primera hora d’aquest matí des la Sénia i Tortosa en direcció a l’acte del Consell per la República no han pogut arribar a Perpinyà i han hagut de donar mitja volta.

Molts dels assistents a l’acte han informat de diversos controls policials a la Frontera, fet que ha provocat que l’inici de l’acte s’hagi hagut de retardar una hora per les aglomeracions en els accessos al municipi per carretera, i que han generat diversos quilòmetres de cua.

Era tanta la gent que volia entrar a la ciutat de la Catalunya Nord, que la policia francesa ha decidit tancar els accessos a la mateixa i una trentena d’autobusos s’han hagut de quedar a les portes i donar mitja volta. Dos d’ells, havien sortit des de les Terres de l’Ebre. El de la Sénia a les 05:30 havia passat a recollir gent d’Ulldecona, Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Amposta i l’Ampolla. L’altre, havia arrencat des de Tortosa, acompanyat d’un segon, a les 6:15.

En declaracions a Ebredigital.cat, Marta Martínez, advocada i passatgera de l’autobús que ha sortit de La Sénia ha detallat que tot i que ells no s’han trobat controls policials, la gendarmeria francesa ha “tancat” l’entrada a Perpinyà: “Ha anat tot molt bé fins que hem arribat a la Porta Catalana, a un quilòmetre de la frontera. Allí ja hi havia molta retenció, d’autobusos, cotxes i de camions. Nosaltres no hem vist ni a la Policia Ncional ni a la Guardia Civil (tot i que estaven dient per les xarxes que estaven fent controls) i hem pogut continuar. Llavors em continuat però molt lents fins que em passat la frontera a l’alçada de Le Bolou. Quan hem arribat a Perpinyà després d’hores i hores, en lloc d’entrar per la part de baix i la sortida d’autopista que tocaria, la policia francesa ens ha desviat per la sortida del nord. Però aquesta sortida ja està a l’alçada de les Ribes Altes, un municipi molt passat Perpinyà. Teníem la sensació que la gendarmeria ja mos volia fer donar la volta. Després, ells mateixos ens han dit que la ciutat estava tancada i que no deixaven entrar. Al mig del peatge de l’autopista, algun passatger que es quedava a dormir o volia arribar-hi ha agafat un taxi per entrar i finalment sí ho ha pogut fer”.

Tot i aquesta situació, l’advocada ha conclòs que la situació general de l’autobús era d'”il·lusió”, ja que han vist com molta gent anava fins a Perpinyà per donar suport a la gent que ho necessita.

 

 

D’altra banda, Cándido Jornet, advocat de Tortosa i passatger del bus que ha sortit des de Tortosa, també ha explicat que ells no s’han trobat cap control policial tot i que tampoc han pogut accedir a Perpinyà. Ja a uns 4 quilòmetres, com es port veure al vídeo, la cua era com “mai havia vist”: “Quan ens han dit que no deixaven entrar més autobusos i l’acte estava pràcticament acabat, hem decidit no entrar a Perpinyà”.

 

 

Joan Pere Gómez, Director de Ports de la Generalitat de Catalunya, també ha denunciat al seu compte de twitter que la policia francesa els ha desviat cap a un embús i l’autobús amb el que viatjava ha hagut de donar la volta.