L’advocat de Quim Torra, Gonzalo Boye, ha advertit que la Junta Electoral Central (JEC) podria provocar una “explosió descontrolada del sistema democràtic” si decideix inhabilitar el president. “Que un òrgan administratiu pugui destituir el president de la Generalitat és molt greu, és una trampa al sistema democràtic i s’estaria carregant tota l’estructura de funcionament”, ha dit a RAC1. Per Boye, la JEC “no té aquestes competències” i ha alertat que s’està arribant a “extrems preocupants”. Pel que fa a Carles Puigdemont i Toni Comín, Boye sosté que tenen “bones cartes” per guanyar un suplicatori al Parlament europeu en cas que la justícia espanyola el demani, i ha advertit que, si ho fan, podria ser un “gol en pròpia porta”.

Segons Boye, si la JEC adopta la mesura d’inhabilitació i aquesta fos executada, “que són dues coses diferents”, estarien “privant” Torra de la possibilitat que pogués tenir un “recurs efectiu” a la sentència del TSJC, però també al Suprem “de la seva competència per resoldre el recurs”. A més, també creu que s’estarà “privant” al TSJC “de la seva capacitat i obligació de ser els únics encarregats d’executar el que ells han enjudiciat”.

L’advocat ha carregat contra la JEC perquè considera que “no ha donat mostres de molt respecte democràtic en els últims temps”. En aquest sentit, ha remarcat que va declarar “inelegibles” Puigdemont i Comín, que “avui són eurodiputats”.

Boye creu que, si la JEC acaba inhabilitant Torra, la resolució serà trasllada al Parlament per iniciar la tramitació, però ha afegit que pot demanar que hi hagi “el procediment que se li acudi, perquè està en el pla de les ocurrències i la inventiva jurídica”. “Els criteris jurídics de la JEC estan sota qüestionament des del moment que s’han dedicat a fer política els últims anys”, ha reblat.

Pel que fa a Puigdemont i Comín, l’advocat ha assegurat que, un cop la justícia belga ha deixat en suspens l’euroordre, es poden moure per la UE i, un cop complementin alguns tràmits, també a la resta del món. Però ha descartat que es desplacin a Espanya fins que l’estat “no doni mostres sòlides, clares i contundents de respecte a la legalitat”.

L’advocat creu que el jutge Pablo Llarena “hauria d’asserenar-se” i “revisar bé” les últimes sentències del TJUE. I ha advertit que, si la justícia europea demana un suplicatori al Parlament europeu per retirar la immunitat a Puigdemont i Comín, hi haurà una “discussió jurídica de fons” i el procés es pot allargar “com a mínim sis mesos o un any”.

Autor: