Ares del Maestrat acollirà el pròxim dia 30 de novembre la XVI Trobada d’entitats i associacions culturals de l’antiga Diòcesi de Tortosa, que enguany porta per títol ‘El despoblament de les zones rurals a la zona de l’antiga Diòcesi de Tortosa’. Els organitzadors de la trobada, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), Maestrat Viu, la Coordinadora d’Entitats del Maestrat i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), volen obrir un debat per esbrinar el perquè de l’abandonament dels pobles en aquesta zona així com les seves conseqüències, entre altres aspectes.
Entre les conferències que s’hi podran seguir es troben la que impartirà el professor de sociologia de la Universitat Jaume I, Vicent Querol, «Nova ruralitat i despoblament» i la que pronunciarà el geògraf i professor de la URV, Josep M. Piñol, sota el títol «Terres de l’Ebre: el despoblament com a símptoma, l’estratègia com a tractament». Les conferències es completaran amb una ronda d’experiències a càrrec de diferents entitats del territori com la Comissió Cívica del patrimoni de les Terres de l’Ebre, Maestrat Viu i el Centre d’Estudis del Maestrat; amb una taula rodona amb tots els ponents de la jornada i amb la presentació de projectes de la CCEPC i de l’IRMU.
Després del dinar hi haurà l’opció de participar en una visita guiada al nucli urbà i al castell d’Ares del Maestrat i durant tot el dia s’hi podrà visitar l’exposició «Memòria glaçada: la gelada de 1956» del Grup Terres de Cruïlla.
La XVI Trobada d’entitats culturals de l’antiga Diòcesi de Tortosa s’emmarca en el projecte «Pobles abandonats: una herència universal per al coneixement desenvolupament del territori» liderat per l’IRMU i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que estudiarà aquest fenomen en un període de tres anys i al conjunt de territoris de parla catalana.
La participació en la trobada del dia 30 és gratuïta però igualment cal formalitzar la inscripció a merce@irmu.org. El dinar també necessita inscripció i té un preu de 17 euros.