La flota comandada per Balfegó iniciarà el pròxim 26 de maig la campanya anual de pesca de tonyina vermella (Thunnus Thynnus) en el calador balear. La principal novetat d’aquesta temporada és que, per primera vegada, pescaran sota un Pla de Gestió, establert per la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT), una vegada confirmada la recuperació de l’espècie.

Una altra novetat d’aquesta campanya és l’increment en una setmana del període de pesca. Així, Balfegó, empresa especialitzada en pesca, aqüicultura i comerç de tonyina vermella, disposarà d’un mes i una setmana (del 26 de maig a l’1 de juliol) per a capturar la quota assignada, que aquest any ascendeix a 2.200 tones de l’espècie. Per a això sortiran a pescar tres vaixells amb base en L´Ametlla de Mar, dues d’ells propietat de l’empresa (La Frau Dues i Tio Gel Segon) i un tercer pesquer de bandera espanyola, que capturaran el 70% de la quota. A ells s’uniran cinc vaixells més de nacionalitat francesa, que capturaran el 30% restant i disset embarcacions auxiliars. La campanya de pesca comandada per Balfegó generarà aquest any més de 200 llocs de treball directes.

L’empresa espera capturar el seu contingent disponible en pocs dies, com ha estat habitual en els últims sis anys, sempre que la climatologia acompanyi, ja que l’abundància de tonyina vermella està demostrada. De fet, com recorda la companyia, en les quatre últimes campanyes només van ser necessaris entre quatre i sis dies de pesca efectiva per a completar la quota corresponent a la seva flota.

Segons Balfegó, a més de la gran quantitat d’exemplars, que, de per si mateix, escurça el temps necessari per a les captures, també incideixen en aquesta reducció dels temps de pesca les inversions realitzades per l’empresa per a agilitar els seus processos de captura, transbord i transport a les seves piscines d’aqüicultura a L’Ametlla de Mar. Tot això es tradueix a més en un augment palpable de l’ecoeficiència de la flota i una reducció del seu impacte mediambiental.

Per a Juan Serrano, director general de Balfegó, “Pescar per primera vegada sota un Pla de Gestió suposa confirmar que el pla de recuperació, que tant esforç ha costat al sector en general i a la nostra empresa en particular, ha estat un èxit i que l’espècie està recuperada. També facilitarà la campanya el comptar amb una setmana més de pesca, encara que insistim que té poc sentit posar límit temporal a la pesca de tonyina vermella que ja està limitada per quota. Si el temps acompanya, no hi haurà problema per a capturar el nostre contingent, ja que hi ha tonyina abundant, la qual cosa ens permetrà, un any més, mantenir a la nostra plantilla i assegurar el subministrament als nostres clients”.

Control per al transbord de tonyina

Balfegó, que porta anys demostrant el seu absolut respecte pel compliment de les normes de pesca sostenible i responsable, sol·licita a ICCAT que estableixi sistemes de control rigorós al Mediterrani per a impedir que la possibilitat de transbordar a un vaixell auxiliar les tonyines que resultin morts durant la transferència –l’art de cèrcol captura a les tonyines vives, però poden produir-se baixes durant les maniobres– per a evitar que aquesta nova figura, encara sense procediment documental, pugui convertir-se en una porta per a activitats delictives, més encara, apunta l’empresa, prenent en consideració els esdeveniment esdevinguts en el sector durant els últims mesos.

Successives iniciatives de Balfegó han contribuït a la recuperació de l’espècie i a la inclusió obligatòria de diverses pràctiques de millora de la pesquera de tonyina vermella i de mesures de control, com la presència d’observadors independents a bord –en aquesta campanya els acompanyaran vuit membres de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT)– Així mateix, les labors de pesca i el traspàs de les tonyines capturades entre piscines estaran vigilades per cambres estereoscòpiques que permetran determinar el pes dels exemplars amb més exactitud.

L’empresa es beneficia del gradual increment de la quota de pesca de tonyina vermella, decretat des de 2018 i fins a 2020 per ICCAT una vegada que el seu comitè científic ratifiqués que els estocs de tonyina vermella del Mediterrani i l’Atlàntic oriental estan recuperats i que la seva sostenibilitat estaria garantida amb quotes superiors a les que hi havia fa 10 anys. L’organisme, que gestiona aquesta pesquera internacionalment, va decidir l’any passat incrementar les quotes de pesca de la tonyina vermella, encara que a un ritme inferior a les expectatives espanyoles. Així, a partir de 2018 es van començar a pescar un total de 28.000 tones de tonyina vermella, que passaran a 32.000 tones en 2019 fins a aconseguir les 36.000 tones en 2020. La flota espanyola en el seu conjunt podrà capturar aquest any 5.559 tones de tonyina vermella, enfront de les 5.000,28 assignades per a la campanya de 2018.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.