“Saó fonda és el nivell d’humitat de la terra que genera la fertilitat. Es fa present sobretot a la tardor, després d’una pluja continuada i persistent, que deixa la terra amarada i apta pel conreu, i que donar per a una bona collita a la primavera o a l’estiu”. D’aquesta forma s’explica en la sinopsi, el contingut de la nova sèrie de televisió que acaba de presentar Canal Terres de l’Ebre (CTE), en la seva primera producció sobre l’art.

Es tracta d’una sèrie que s’estrenarà el diumenge 5 de maig, i que es podrà veure a totes les Tv locals de Catalunya en cadena, ja que s’emetrà en prime time diumenge a la nit (22 h). Seran un total de 12 capítols dedicats cadascun a un artista plàstic, per on passaran Manel Margalef, Marta Roigé, Sabala, Pere J. Salas, Viki Tomàs, Nuri Mariné, FMG, Armand, JJ White, la saga Lanau, Pascual Aranaz i Mariaelena Roqué.

La Xarxa de Comunicació Local i CTE co-produeixen així, nou format “atrevit i arriscat”, basat a entrevistar els artistes mentre estan creant, tot incidint en els seus particulars aspectes antropològics, psicològics i pedagògics, però sense apartar-se de l’entreteniment que busca l’espectador no especialitzat. Històries de vida i emocions són per tant els arguments omplen les converses, enriquides amb accions i performance que acaben aconseguint poder divulgar, fàcilment, realitats contemporànies sovint allunyades del gran públic.

L’entrevista es realitza al’estudi o espai de creació de cada artista. Metafòricament, aquests estudis són precisament els particulars espais de “saó fonda”, allí on es reuneixen les condicions ideals per a la creació artística. El programa el presenta Lluís González, també artista, a més d’antropòleg i professor, que s’estrena ara com a presentador de televisió, en un projecte que ha dirigit, i del que també és responsable del guió i autor de la idea original.

La gravació i postproducció ha anat a càrrec de “Smorris Produccions” (la mateixa productora de la sèrie Tremolors), amb la col·laboració de Josep Rollan com a càmera de dron. També repeteix el compositor establert a la Sénia, Pep Vila, amb la banda sonora original, ampliada musicalment per Some People Call Me Morris.

A cada capítol, a més a més, apareixen un duo que fa la funció dels experts que comenten el programa des de casa. Es tracta de dos professors molt coneguts, tant en el cas d‘Àlvar Calvet, en l’àmbit del Camp de Tarragona, com en el d’Antònia Ripoll, directora de l’Escola d’Art d’Amposta durant molts anys. Tots dos, amb els seus comentaris àgils i distesos, ajudaran a una millor comprensió de cada capítol.

Espais de Saó Fonda” es podrà veure, durant 12 setmanes, els diumenges a les 22 h. En reemissió, en el cas de Canal Terres de l’Ebre, els dimecres a les 21.30 h. Estarà per tant en emissió nacional durant tota la primavera i l’entrada de l’estiu (maig, juny i juliol). És a dir, quan la saó fonda dona els seus millors fruits.

Els horaris d’emissió en que es podrà veure el primer capítol de la sèrie seran els següents: Diumenge 22h // (R.) Dimecres 18h – 21.30h – Divendres 12h – 15.30h – Diumenge 0.30h.

En el següent enllaç es pot veure l’spot promocional: https://www.facebook.com/canal.terresdelebre/videos/884426348574841/

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.