Aquest dimarts ha començat al Tribunal Suprem el judici als dotze líders independentistes acusats de rebel·lió per la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre. Es tracta d’un judici inèdit i, sense dubte, històric, que marcarà el curs polític dels propers anys.

Ebredigital.cat els oferirà EN DIRECTE la senyal interna de la Sala, per on veurem passar els polítics independentistes i també 9 ebrencs, que testificaran a favor del presos. El senyal està disponible a la pàgina d’inici del nostre portal i en aquesta mateixa notícia.

Els serveis informatius de Canal Terres de l’Ebre també estaran bolcats en cobrir la informació d’aquest judici històric, on el nostre territori també tindrà un paper important. Per una banda, perquè alguns dels escenaris on transcorren els fets jutjats van tenir lloc a la Ràpita o Roquetes, i per l’altra, perquè una ebrenca serà una de les protagonistes: la xertolina Carme Forcadell. L’expresidenta del Parlament de Catalunya també està acusada de rebel·lió i sedició, delictes penats amb 17 i 10 anys de presó.

EL MINUT A MINUT

07.00 | Raül Romeva piulava en tuit a primera hora del matí que deia: “Avui comença un judici que no durarà uns mesos, sinó anys”#JudiciProcésCanalTE

07.30 | La xertolina Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, es mostrava abans de l’inici del judici esperançada de que tot sortiria bé i assegurava que es dirigien a la sala amb el cap ben alt. #JudiciProcésCanalTE

08.00 | L’alcalde de l’Ametlla de Mar Jordi Gaseni ha piulat al seu twitter un missatge on diu: “Tracteu bé la nostra gent! Fan patir, allà n’hi ha de més dolents que la tinya de gos” . #JudiciProcésCanalTE

09.00 | L’alcalde de Deltebre Lluís Soler ha piulat al seu twitter: “Estem davant d’un judici injust amb el qual s’utilitza la justícia com a element dissuassori per a què el poble de Catalunya pugui tenir la llibertat de decidir el seu futur” . #JudiciProcésCanalTE

09.44 | El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a piulat aquest missatge a breus instants de l’inici del judici a Madrid. #JudiciProcésCanalTE

09.57 | Carles Puigdemont piulava a breus instants de l’inici del judici aquest tuit on deia: “Jutjar-vos no és un acte de justícia, i ho saben“. #JudiciProcésCanalTE

10.22 | Inici del judici amb les qüestions prèvies a la Sala de Plens del Tribunal Suprem. #JudiciProcésCanalTE

 | Puigdemont: “No hi ha delicte, no hi ha crim” Carles Puigdemont compareix des de les 12.00 a la delegació del govern a Berlín. Puigdemont ha reivindicat un cop més que “no hi ha delicte” i “no hi ha crim.” #JudiciProcésCanalTE

12.14 | Concentració a l’Ametlla de Mar en rebuitg del judici pel procés. #JudiciProcésCanalTE

12.16 | Amposta rebutja el judici pel procés. #JudiciProcésCanalTE

Melero demana sumar els procediments del Suprem i Trapero. L’advocat de Joaquim Forn i Meritxell Borràs, Xavier Melero, ha demanat, ens la seva intervenció, sumar els procediments: “Entenem que l’acumulació hauria de ser decretada per la sala i l’acumulació només té avantatges i escassos inconvenients. Els atestats i annexos, les notícies de premsa, les declaracions de Trapero, dels comissaris dels Mossso, pel senyor Pérez dels Cobos, que en una setmana ha d’anar a dos llocs per declarar el mateix; l’acumulació no generaria un problema d’aquesta naturalesa”. Melero s’ha sumat a la petició de llibertat que també ha fet Van den Eynde. #JudiciProcésCanalTE

Pina: “Facin de jutges i no de salvadors de la pàtria” En aquests moments estan fent la seva intervenció l’advocat de la defensa de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sánchez. #JudiciProcésCanalTE

13.03 | Concentracions davant els ajuntaments de Flix i Ginestar. #JudiciProcésCanalTE

13.05 | A Deltebre mostraven el rebuitg al judici llegint un manifest. #JudiciProcésCanalTE

Pina reclama que declari el rei Felip Jordi Pina creu que el rei hauria de decidir si vol anar o no a declarar en lloc d’haver-lo rebutjat com a testimoni: “Vagi per endavant que no vull importunar Sa Majestat. Crec que el tribunal comet un error quan diu que la declaració de Sa Majestat està prohibida per l’article 411 de la llei rituària. Interpreto que una cosa és prohibir i una altra cosa és estar-ne exempt. Per tant, el que un estigui exempt no vol dir que es prohibeixi la seva declaració. Crec que el tribunal hauria d’exposar a Sa Majestat, el rei, que hi ha uns senyors als quals se’ls jutja per delicte de rebel·lió i sedició i que el ministeri fiscal en el seu escrit de conclusions utilitza com a element incriminador el discurs que Sa Majestat va emetre el 3 d’octubre del 2017 a tota la ciutadania, crec que és raonable, lògic i normal que si les acusacions o l’acusació pretén utilitzar el missatge del cap de l’Estat en contra dels meus mandants, que els meus mandants tinguin dret al fet que algú en la seva representació i defensa pugui interrogar Sa Majestat sobre el que va dir el 3 d’octubre, però també especialment sobre el que no va dir. Penso que la sala no importuna ningú si se li planteja a Sa Majestat aquesta possibilitat. Si considera que no ha de venir a retre compte en aquest procediment, no hi ha cap problema.

Recés de mitja hora. El judici es rependrà a les 13:45. Fins ara, les defenses han acusat el tribunal de vulnerar els drets fonamentals, de no ser imparcial i de jutjar una causa política. #JudiciProcésCanalTE

Es reprèn la sessió de les qüestions prèvies Intervé ara Ana Bernaola, advocada que parla en nom de la defensa de Jordi Turull. #JudiciProcésCanalTE

Josep Rull exconseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha piulat al seu compte de twitter un missatge que cita: “Ara digueu: ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble”#JudiciProcésCanalTE

La sessió es reprendrà a les 16.00. Acaba la sessió del matí del primer dia del judici del procés. La sessió per resoldre les qüestions prèvies continuarà amb les intervencions dels advocats de la defensa. #JudiciProcésCanalTE

15:35 | Albano Dante Fachin denúncia al seu twitter la declaració que acaba de fer Pablo Casado al Congrés dels Diputats, en respecte que el PP ha intervingut un dels drets fonamentals de qualsevol persona jutjada. #JudiciProcésCanalTE

Comença la sessió de la tarda. Intervé l’advocat de Jordi Cuixart, Benet Salellas. Es reprèn amb ell la sessió de les qüestions prèvies en el judici del procés després d’una curta intervenció de Francesc Homs. #JudiciProcésCanalTE

#JoAcuso, el hashtag d’Òmnium, tendència a Espanya Ja s’han fet més de 63.000 tuits amb l’etiqueta #JoAcuso. El “hashtag” que impulsa Òmnium Cultural ha estat present en moltes de les mobilitzacions que s’han fet aquest migdia. #JoAcuso és tendència a Espanya des de primera hora del matí. #JudiciProcésCanalTE

 #JudiciProcésCanalTE

Marchena dona la primera sessió per acabada. El president del Tribunal Suprem tanca la primera sessió del judici del procés i emplaça les parts a seguir demà a les 10.00. #JudiciProcésCanalTE

Comencen les manifestacions a Barcelona, els manifestants han tallat el Passeig de Gràcia amb Rosselló en una concentració que avança cap a la plaça Catalunya. #JudiciProcésCanalTE

Oriol Junqueras envia una carta als companys de partit. Oriol Junqueras ha enviat una carta a tots els amics i companys d’ERC perquè l’acompanyin el dia que declari al juidici del Suprem. #JudiciProcésCanalTE

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.