El Tribunal Suprem ha citat a declarar al menys a 9 ebrencs com a testimonis durant el judici del procés que començarà el pròxim 12 de febrer. Aquest divendres s’ha fet pública la interlocutòria de l’alt tribunal per la qual s’accepten (o es rebutgen) les peticions de les defenses i les acusacions per aportar testimonis i proves pericials. Entre els centenars de noms acceptats destaquen el de l’expresident espanyol, Mariano Rajoy; l’exvicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaria; el lehendakari basc Íñigo Urkullu; o l’expresident de la Generalitat, Artur Mas.

Entre les 154 pàgines d’auto judicial, però, també hi ha lloc per alguns ebrencs. En aquest sentit, el Suprem ha acceptat les peticions dels advocats d’Oriol Junqueras i Raül Romeva per convocar al judici set testimonis directes de les càrregues policials a les Terres de l’Ebre: l’alcalde de Roquetes, Paco Gas; el primer tinent d’alcalde de Roquetes, Sisco Ollé; el primer tinent d’alcalde de la Ràpita, Albert Salvadó; la secretària d’organització d’ERC, la rapitenca Sus Martí; i dos ciutadans rapitencs més, Pau Salvadó i Xavier Jamás.

La defensa de Jordi Sánchez, expresident de l’ANC i actual president de la Crida Nacional, ha demanat el testimoni d’altres membres de l’entitat independentista. Entre ells hi ha el tortosí Joaquim Vallès, membre del seu secretariat nacional.

D’altra banda, el cap de la Regió Policial dels Mossos d’Esquadra a les Terres de l’Ebre, l’intendent Josep Maria Estela (cal remarcar que és lleidatà d’orígen), també declararà a petició de la defensa de l’exconseller d’Interior Joaquim Forn. Ell i altres comandaments policials ho fan per les seves “responsabilitats logístiques i operatives durant el període objecte d’enjudiciament”, segons l’auto del Suprem.

Forn també havia demanat el testimoni de l’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, que és també director general de Seguretat Pública. En aquest cas el tribunal ho desestima perquè consideren que “prescindible el testimoni dels funcionaris que van acudir a un acte de comiat del processat”.

Per últim, el diputat rapitenc d’ERC i exsecretari general d’Hisenda al govern Puigdemont, Lluís Salvadó, és citat doblement. Per una banda, per la defensa de Joaquim Forn i per l’altra, per una de les acusacions: el partit d’ultra-dreta VOX.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.