El projecte del nou abocador de residus industrials de Riba-roja d’Ebre es queda aturat fins a la reunió que mantindran les institucions locals de la comarca i l’empresa amb l’Agència de Residus (ARC) i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

L’alcalde de Riba-roja, Antoni Suárez, s’ha compromès a no donar cap passa més davant de la resta de batlles de la Ribera d’Ebre durant la reunió extraordinària del Consell d’Alcaldes. Al mateix temps, Suárez ha afirmat que no prendrà “cap decisió precipitada” entorn si cal replantejar o suspendre l’abocador com a resposta a la polèmica.

“He entès per part de la resta de companys alcaldes que això és un projecte que transcendeix més enllà dels límits municipals. Recollint aquest parer, m’he d’asseure, reflexionar i prendre decisions”, ha declarat Suárez a la sortida del consell d’alcaldes

‘No’ del carrer i dels alcaldes
Tots els municipis de la Ribera d’Ebre – excepte Riba-roja, Ascó i Flix – han deixat clar el seu ‘no’ rotund i la seva voluntat de tombar el projecte. Alguns municipis, liderats per l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, han decidit anar un pas més enllà en la seva lluita contra l’abocador i han engegat un front jurídic, juntament amb l’ajuntament d’Almatret, al Segrià.

Juncà també ha fet una crida a la població a seguir fent pressió: “La força popular ha tombat molts projectes i confio que aquest també el puguem tombar”. I és que a l’exterior del Consell Comarcal, a Móra d’Ebre, unes 200 persones s’han manifestat en contra d’aquest projecte.

Arguments i to ‘cordial’
Des que la darrera setmana de desembre es conegués que l’ajuntament havia donat la llicència d’obres a l’empresa promotora (la UTE formada per Griñó i Urbaser), s’esperaven les explicacions de l’alcalde de Riba-roja d’Ebre.

Suárez ha defensat l’autonomia municipal i els avantatges que obtindrà el seu municipi: la construcció de 8 km d’un vial contemplat al pla PENTA, uns ingressos anuals de més de 150.000 euros, 14 llocs de treball i l’exempció pels veïns de pagar la taxa d’escombraries.

L’alcalde de Riba-roja d’Ebre també ha defensat la transparència de la tramitació, que es va iniciar el 2008 però que fins a 2012 va estar aturada per la crisi. Durant tot aquest temps, ha destacat Suárez, ningú va posar cap al·legació. Per la seva banda, l’alcalde de la Torre ha lamentat que un projecte “que afecta a tota la comarca i que s’ha de consensuar” no se li donés suficient publicitat.

La presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, ha agraït el “to cordial” de la trobada, on “tothom ha pogut defensar els seus arguments, procurant no crear trencadisses entre pobles i persones”. Aquesta voluntat d’entesa s’expressarà en forma de moció que recollirà el comunicat inicial dels alcaldes opositors i noves aportacions, la qual es presentarà al proper ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Periodista.