L’associació Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa demana que es doti de més serveis, comerços i activitat cultural al barri de Santa Clara, on aquest dissabte han celebrat la seva XXIII Diada. L’entitat denuncia que una cinquantena d’immobles d’aquest barri estan en situació d’abandonament i alguns presenten un estat ruïnós. El barri de Santa Clara descansa sobre un dels talussos del turó del Sitjar i el seu límit urbà és el carrer Montcada.

El president d’Amics dels Castells, Ramon Ruiz, explica que els habitatges han quedat “antiquats, no tenen accés per a cotxe, no tenen ascensor, no s’han fet rehabilitacions i ara costa molts diners fer-ho”. Una de les propostes d’aquesta entitat per revitalitzar el barri són les intervencions artístiques, com la que ja existeix a la plaça de Sant Joan dedicada a Felip Pedrell. Durant aquesta edició de la Diada, tres artistes del territori van pintar en tres portes d’edificis que estan tapiats. Són Mercè Gómez, Hernan en H i Àngel Algueró, qui ha pintat la casa natal de l’escultor Agustí Querol.

Amics dels Castells aposta, però, perquè des de l’administració s’impulse l’arribada de més serveis a aquest barri, com ara més comerços, restaurants i activitats culturals. “Nosaltres hem fet diferents propostes, les intervencions artístiques és una, però també portar serveis a aquests nuclis de població. Trobem que al voltant hi ha pocs atractius més enllà dels edificis administratius i d’institucions públiques”, apunta Ruiz.

La XXIII Diada dels Amics dels Castells també va comptar amb una visita guiada pel barri a càrrec de l’historiador Joan Hilari Muñoz. Va explicar que l’origen del barri de Santa Clara està en el convent de monges del mateix nom, encara en ús, i que data del segle XIII. “Era un barri eminentment popular, de gent menestral i treballadora. Va tindre una vida rica i intensa, va estar molt poblat… però després de la Guerra Civil i amb la modernització de la societat, evidentment amb cases petites i carrers difícils d’accedir en cotxe s’ha produït un despoblament”.

 

 

Periodista.