Desbrossar el barranc de Sant Antoni i redimensionar-ne els desguassos al seu pas per sota el canal de la Dreta de l’Ebre són dos de les reivindicacions històriques dels regants de Roquetes. Ara, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i la Comunitat de Regants han anunciat que enguany actuaran en aquest tram per reduir el risc d’inundacions en cas de barrancada.

Després de les queixes reiterades de veïns, ajuntaments i regants a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per la falta de manteniment del barranc de Sant Antoni i el risc d’inundacions, l’ACA va sol·licitar l’any passat una actuació de neteja i manteniment a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, una petició que ha estat finalment atesa per l’organisme de conca i que es realitzarà enguany.

El tram final del barranc de Sant Antoni acumula una gran quantitat de vegetació, canyes, brossa i, fins i tot, arbres que han crescut després d’anys de no netejar-se. Per això l’alcalde de Roquetes, Paco Gas, insistix que l’actuació és “necessària i urgent”, ja que “ens preocupa que en cas d’una barrancada puguen haver-hi inundacions per la falta de manteniment del barranc”. Gas assegura que la zona de l’horta de la Raval de Cristo es podria veure molt afectada si no s’actua i per això des de l’Ajuntament han fet també diversos requeriments a la CHE i l’ACA.

La CHE té previst actuar dins d’enguany al tram final del barranc de Sant Antoni al seu pas pels termes municipals de Roquetes i Tortosa. L’actuació es farà a requeriment de l’ACA i després que s’haja avançat ja en la tramitació ambiental obligatòria de l’actuació de neteja, malgrat insistix “que la competència d’actuació en les lleres no és única i exclusiva de la CHE”. Des de l’organisme de conca asseguren que “legalment qualsevol administració i fins i tot particulars poden intervindre sempre que compten amb una autorització de la CHE, que és obligatòria per a intervindre en el Domini Públic Hidràulic”. L’actuació de conservació de la llera del barranc de Sant Antoni es farà a càrrec dels pressupostos de la CHE i en funció de la priorització de totes les actuacions previstes enguany a la conca de l’Ebre.

Per a completar les actuacions al barranc de Sant Antoni i evitar el risc d’inundacions, la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre farà també obres al punt de creuament entre el barranc de Sant Antoni i el canal de la Dreta de l’Ebre. Aquesta infraestructura creua el barranc i en cas de barrancades actua com a barrera i obstaculitza el pas de l’aigua. Una situació que segons el president de la Comunitat de Regants, Manolo Macià, es veu encara més agreujada davant la falta de manteniment del barranc: “En cas d’avingudes com el barranc està ple de canyes i brossa que obstaculitzen el pas de l’aigua, es podria provocar perill per taponaments de la infraestructura que hi ha sota el canal”. Per a minimitzar el risc d’inundacions i “evitar definitivament aquesta situació”, la Comunitat de Regants està finalitzant un projecte per a construir un pas subterrani que permeta el pas del barranc per sota del canal. Segons ha explicat el president de la Comunitat, Manolo Macià, es construirà una gran plataforma per al pas del barranc que desemboca al riu Ebre. Les obres seran finançades per l’ACA i s’aprofitarà el projecte per a construir una comporta que permeta tancar el pas de l’aigua pel canal en cas de contaminació i poderse derivar al riu Ebre. També hi ha previst eixamplar el pont que passa per sobre del canal.

Autor:

Periodista.