Com una subtil metàfora que desaiguava pels principals carrers de Barcelona. Així és com vora 15.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, van clamar alt i fort contra el pla de conca de l’Ebre en una nova protesta històrica coordinada per la plataforma en defensa del riu. Els manifestants van marxar pel carrer Pelai, la plaça Catalunya, la Via Laietana i la plaça de la Catedral, on van tindre lloc els parlaments i les actuacions musicals. La protesta, en un ambient preelectoral, va comptar amb la participació de diferents agents polítics com el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; o l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
La valoració que n’han fet els responsables del col·lectiu ha estat positiva. En declaracions a aquest mitjà, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Joan Antoni Panisello, ha destacat “el suport de la gent vinguda de tot arreu de Catalunya, Aragó i el País Valencià, que han entés que la lluita pel riu rau en la defensa del medi ambient”. Cal destacar que dels 15.000 assitents a la protesta, “només” 22 autobusos van ser els que van sortir de les Terres de l’Ebre.
https://www.youtube.com/watch?v=x84sicfPq5w
Protesta pel Bergantes
També en defensa del riu, en aquest cas del Bergantes, un afluent de l’Ebre, s’ha celebrat aquest cap de setmana a la localitat d’Aiguaviva, al Baix Aragó. el festival de música Salvem lo riu, engegat per la plataforma El Bergantes no se toca
Es tracta d’un col·lectiu que es va constituir fa quatre anys per aturar el projecte de construcció d’una presa de laminació al terme d’Aiguaviva amb l’objectiu de contindre les crescudes del riu Bergantes, que després desaigua a l’Ebre. La principal oposició al projecte rau en les dimensions, de 474 metres, quasi mig quilòmetre, de llargada per 67 metres d’altura. Tampoc la ubicació agrada els integrants d’El Bergantes no se toca ja que la presa s’ubicarà a una zona de protecció d’aus, entre altres. Durant el cap de setmana, els grups Azero, 13Krauss o Laranamanca entre altres han estat els encarregats de posar veu a la lluita del projecte. La perspectiva del col·lectiu xoca amb la de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que continua veient la presa com un element de contenció imprescindible per evitar danys en hipotètiques grans crescudes atès la fragilitat dels materials amb què es va construir l’embassament de Calanda, riu amunt.