L’Audiència de Barcelona ha rebutjat concedir l’amnistia a l’escopeter i tres comanda-ments de la Policia Nacional processats per treure un ull a Roger Español amb una pilota de goma l’1-O del 2017, segons ha avançat ‘El País’ i ha confirmat l’ACN. El tribunal considera que aquesta lesió és de gravetat i no està emparada per la llei de l’oblit penal. En canvi, el tribunal sí que amnistia Español, encausat per desordres públics per llençar una tanca contra els agents, i tres dels quatre agents de policia pels delictes relacionats amb l’ús de les seves defenses. L’Audiència acorda l’obertura del judici oral contra els quatre agents per entendre que “existeixen indicis de criminalitat suficients”.
En la seva resolució, l’Audiència de Barcelona recorda que la llei d’amnistia exclou els casos d’actes dolosos contra les persones que hagin pogut produir un resultat de mort, avortament o lesions al fetus, pèrdua o inutilitat d’un òrgan o membre, pèrdua o inutilitat d’un sentit, impotència, esterilitat o una greu deformitat. És per això que rebutja aplicar-la als quatre policies. A tres d’ells sí que els amnistia pels delictes relacionats amb l’ús de les seves defenses. Español també queda amnistiat del delicte d’atemptat contra els agents de l’autoritat.
A més, acorda obrir judici oral perquè entén que hi ha indicis de criminalitat suficients contra els quatre agents, i cita les declaracions de diversos testimonis i també proves documentals, tant vídeos com d’altres de naturalesa mèdica i forense.
La Fiscalia va demanar que els agents fossin amnistiats i també l’arxivament de la causa perquè assegura que els policies “complien el seu deure”. Per contra, Español i les acusacions populars d’Irídia, Òmnium Cultural i l’ANC exigien que els agents fossin jutjats, com així serà. Els policies que ara aniran a judici són: l’escopeter que va ferir Español (UC563); un inspector (UC50 i el cap del grup Camel 50), un oficial (UC51) i un subinspector (UC54), que conformaven la cadena de comandament que eren al carrer Sardenya de Barcelona, on va ser ferit Español.
Així, l’Audiència de Barcelona celebrarà, per ara, l’únic judici contra policies que van agredir votants del referèndum. Fins ara, els policies nacionals, guàrdies civils i mossos d’esquadra eren el col·lectiu que havia obtingut més amnisties, per davant de polítics i activistes.
El juliol passat el jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ja va amnistiar 46 policies nacionals investigats per les càrregues durant aquell dia a la capital catalana, però va mantenir investigats tant Español com els agents que haurien ordenat i disparat les boles de goma a la zona.
Segons aquell escrit del ministeri públic, l’escopeter i els altres tres agents van complir el seu deure professional i per això se’ls havia d’aplicar un eximent. En canvi, la fiscalia volia que es jutgés Español per atemptat contra l’autoritat per haver llençat una tanca a la policia que va actuar a l’escola Ramon Llull de l’Eixample barceloní. Per al ministeri públic, l’actuació policial va ser proporcional i congruent, amb un ús progressiu dels mitjans de dispersió, després que diversos manifestants fessin recular els agents. A més, assegura que el tret de la bola de goma va ser conforme al reglament, a uns 14 metres d’Español, que era a primera fila dels manifestants, i rebotant primer a terra. Per això demana el sobreseïment lliure pels agents per l’eximent de compliment del deure.
L’acusació d’Irídia, demana, en canvi, que els agents siguin jutjats per lesions i possibles tortures, que quedarien fora de l’amnistia. Pel que fa concretament a l’ús de boles de goma, Irídia també creu que es van disparar a una distància inferior a la reglamentària, que fixa en 50 metres, i recorda que es van disparar tres trets contra Español.
La directora d’Irídia, Anaïs Franquesa, ha considerat “molt positiu” que l’Audiència de Barcelona hagi rebutjat concedir l’amnistia a l’escopeter i als tres comandaments de la Policia Nacional processats per treure un ull a Roger Español perquè permetrà que el cas “pugui arribar a judici i que els fets no quedin impunes”. Per contra, ha lamentat que sí que s’hagi amnistiat els policies per l’ús de les seves defenses.
JUPOL lamenta que s’usi els policies com a cap de turc
Per la seva banda, el sindicat policial JUPOL ha considerat que no amnistiar els policies processats per treure l’ull a Español “suposa un greu greuge comparatiu i un nou atac contra els agents que, en compliment del seu deure, van treballar per garantir l’ordre públic durant el referèndum il·legal”. Ha recordat que “en els múltiples vídeos que hi ha sobre els disturbis d’aquell dia, en cap s’ha pogut demostrar que aquests agents siguin els autors del tret de la pilota de goma que va causar les lesions”. Així, ha criticat que malgrat la falta de proves concloents, s’hagi decidit mantenir el procediment judicial contra ells.
Ha denunciat que els membres de les Forces i els Cossos de Seguretat de l’Estat “siguin els únics exclosos de la llei d’amnistia, mentre que aquells que van participar en actes de violència contra la policia són beneficiats per aquesta norma”. Per tot plegat, ha exigit al Ministeri de l’Interior i a la Direcció General de la Policia espanyola que surtin públicament en defensa dels agents i que adoptin les mesures necessàries per garantir que no siguin utilitzats com a caps de turc en un procés clarament polititzat.