L’equip de govern de l’Ajuntament de l’Ampolla ha desistit de la construcció d’una piscina municipal salina i ha optat per una de clor. La instal·lació, que s’ha de finançar amb fons nuclears, requerirà finalment d’una inversió de 508.000 euros. Dins d’aquesta quantitat es contempla una reserva de 54.000 euros per cobrir possibles imprevistos en la construcció de l’equipament. “La llei permet que, quan adjudiques una obra, estableixis una reserva de fins al 13% del cost total pressupostat per fer front a qüestions sobrevingudes, com podria ser en aquest cas equivocar-se en l’amidament de les rajoles necessàries per fer la piscina, per exemple”. Així ho explicava a ebredigital.cat la primera tinent d’alcalde i regidora responsable de les àrees de Turisme, Comerç i Canvi Climàtic, Meritxell Faiges. “Es tracta d’un suplement de crèdit que, en cas de no utilitzar-se, revertirà de nou en favor de l’ajuntament en forma de romanent”, afegia, fent front així a la denúncia de Millorem l’Ampolla destinada a aixecar dubtes sobre com s’ha dut a terme tot el procés.
El partit de l’oposició, a través del seu regidor i portaveu municipal, Josep Fabra, havia aprofitat el torn obert de paraules del darrer Ple municipal per lamentar que el govern de Junts i PSC no hagués fet pública la decisió del canvi de model de la nova piscina municipal. Segons la informació recollida per Millorem, l’obra es va adjudicar en un primer moment per 449.615 euros, amb una assignació definitiva de 453.636 euros procedents dels Fons de Transició nuclear perquè incorporava un marge de 4.000 euros per a possibles imprevistos. Tot això tenint present que el projecte presentat al seu moment pel govern municipal parlava sempre d’una instal·lació salina i no pas de clor.
Millorem va aprofitar la intervenció al ple per denunciar que “ningú sap els motius” d’aquest “canvi d’opinió”, dut a terme “sense oferir cap explicació”, així com per carregar contra el “sobrecost” de 54.480 euros addicionals a l’obra ja adjudicada de la piscina de clor, elevant el seu cost total fins als 508.064 euros. “Si ja ens sembla poc adequat destinar els Fons de Transició nuclear a reformar piscines -etzibava Fabra-, resulta del tot inadmissible vendre a la ciutadania un projecte i després modificar-lo sense donar-ne explicacions. O encara pitjor, adjudicar per error una obra que no s’ajusta al que s’havia anunciat”. Fabra considerava “lamentable” no només que “el govern municipal hagi comès aquest error de gestió tan greu, sinó que també hagi ocultat el canvi del model de piscina, els motius del canvi, i, també, la justificació del sobrecost”.
Faiges rebatia tot aquest argumentari en les declaracions efectuades a aquest diari digital. A més de la justificació legal ja expressada amb relació al suplement de crèdit habilitat per poder actuar davant imprevistos, la regidora també volia deixar clar que “en cap cas es pot atribuir la reserva d’aquests diners a la necessitat d’aixecar ara una depuradora de clor per fer front al canvi de model per a la piscina. Els 54.000 euros en cap cas podrien cobrir un cost d’aquestes característiques. Això només forma part dels continuats intents de Millorem l’Ampolla de transmetre una imatge de presumpta mala gestió per part de l’equip de govern que no té cap base”.
Alhora, Faiges aprofitava per explicar els motius pels quals s’ha decidit optar des de l’equip de govern per una piscina de clor. “El projecte destinat a fer la piscina més sostenible consta de quatre punts: instal·lar plaques fotovoltaiques de cara al seu aprofitament energètic; una millora del circuit d’aigua i el sistema de depuració, remodelar danys i dutxes i efectivament, en un primer moment es preveia la construcció d’una piscina salina”.
Però aquesta opció “es va acabar descartant després de parlar amb tècnics i enginyers. El sistema de depuració salina era molt car. A més, la seva vida útil no anava més enllà dels deu anys” davant l’efecte de la corrosió, i “les peces de recanvi són molt costoses. A tot això caldria afegir que, durant l’estiu, caldria mantenir en funcionament la depuradora durant les 24 hores al dia amb l’elevat consum elèctric que això suposaria. Totes aquestes raons són les que ens van portar a desistir” del projecte de piscina salina i optar per una de clor, apuntava Faiges.