L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) han enllestit el disseny del futur de la millora de les infraestructures públiques de gestió i tractament de residus urbans al territori. Els detalls finals van ser acordats dijous passat en una reunió mantinguda dijous passat a la Delegació del Govern a la qual van assistir el president del COPATE, Ivan Garcia, els vicepresidents del consorci, el director de l’ARC, Albert Planell, juntament amb el cap d’infraestructures, i el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell. El pla d’actuació pactat contempla l’ampliació de la quarta fase de l’abocador de Mas de Barberans en una primera fase i amb un cost de sis milions, per posteriorment desenvolupar el nou centre de tractament de residus de les Terres de l’Ebre, amb un cost aproximat de 26 milions d’euros. La totalitat dels 32 milions seran assumits per l’ARC, que ha accedit a fer-se càrrec de la despesa “perquè dins del projecte es contempla la realització d’aquest centre. Sense això no ens ho haurien subvencionat”, segons explicava Garcia a Ebredigital.cat.
El següent pas, tal com exposava Garcia, serà el de “convocar la setmana vinent la Junta General del COPATE per aprovar el projecte i sol·licitar la subvenció a l’ARC, de forma que abans de l’estiu es pugui comptar ja amb la resolució favorable i poder licitar l’obra. La duració prevista és de 13 mesos, per la qual cosa enllaçaria amb la finalització del contracte per al transport dels residus a Tivissa”, que ha estat la solució temporal adoptada davant el tancament de la fase III de l’abocador de Mas de Barberans, ple a vessar.
Pel que fa al centre de tractament, l’ARC serà la responsable de planejar el seu desenvolupament i construcció. Una obra “que tindrà diferents anualitats perquè estem parlant de 26 milions d’euros en total, que es poden veure incrementats perquè els costos de materials i altres aniran en augment”, reconeixia Garcia. En aquest cas, el COPATE farà la licitació i execució de les obres, però el centre serà gestionat per l’ARC.
Tota aquesta actuació en el seu conjunt permetrà una derivada positiva per al territori, com és el fet que “el cànon que paguen els ajuntaments consorciats es podrà destinar durant un període aproximat de cinc anys a invertir en material i inversions que puguin revertir en favor dels municipis”, tal com apuntava Garcia, després d’anys complicats en què el retorn als consistoris era pràcticament una anècdota.