Aquest dijous s’ha celebrat la jornada de calibració de l’Enquesta de Salut Bucodental de Catalunya (ESBUC) 2025 al Col·legi Sagrada Família de Tortosa. Aquesta sessió formativa ha estat clau per garantir la qualitat i la uniformitat en la recollida de dades que es durà a terme durant aquest estudi epidemiològic transversal.
L’ESBUC, liderada per l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) i finançada pel Departament de Salut, compta amb la col·laboració de l’Institut Català de la Salut (ICS). L’objectiu principal d’aquest estudi és obtenir dades actualitzades sobre la salut bucodental de la població catalana per a millorar les estratègies de prevenció i promoció de la salut.
La jornada ha seguit les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i ha estat impartida pel Dr. José Manuel Almerich i el Dr. José M. Montiel, de la Universitat de València, experts en enquestes epidemiològiques i un d’ells també ha actuat com a dentista explorador i calibrador extern. Els i les professionals participants han rebut formació teòrica i pràctica sobre els criteris diagnòstics, els protocols d’exploració i l’ús dels materials de calibració. Aquest procés ha permès establir un alt grau de concordança entre els enquestadors i garantir la fiabilitat de les dades recollides.
Montse Gisbert, directora d’operacions de la Gerència d’Atenció Primària de Terres de l’Ebre i responsable de l’ESBUC 2025, ha destacat la importància de l’ESBUC i el paper clau de la jornada: “Aquesta enquesta és essencial per obtenir una radiografia actualitzada de la salut bucodental a Catalunya i establir noves estratègies de prevenció. La jornada ha transcorregut amb normalitat i la formació dels professionals ha estat fonamental per assegurar la qualitat de les dades i l’homogeneïtat dels criteris diagnòstics.”
L’enquesta es durà a terme durant aquest 2025 a tot Catalunya, amb 12 punts de mostreig i la participació de 9 odontòlegs de l’ICS. L’estudi inclourà cinc grups d’edat, des de la població infantil fins a la gent gran, amb l’objectiu d’oferir una visió completa de l’estat de salut bucodental del territori.
Amb aquesta jornada de calibració, s’han posat les bases per a un desenvolupament eficient de l’estudi per tal de garantir una recollida de dades rigorosa i representativa de la població catalana.