La direcció de Junts ha acordat aquest dilluns la retirada de la proposició no de llei (PNL) del Congrés dels Diputats que demanava a Pedro Sánchez que se sotmetés a una qüestió de confiança. Així ho ha acordat per unanimitat el partit en una reunió de l’executiva aquest dilluns al matí, després que el mediador internacional Francisco Galindo demanés aquest diumenge a Junts que fes marxa enrere per evitar una “ruptura” difícil de superar. En una roda de premsa posterior, el secretari general de Junts,, Jordi Turull, ha deixat clar que ho fan a petició del mateix Galindo “per a fer un darrer esforç per evitar la ruptura”. I ha advertit els socialistes que “tenim en el mediador la confiança que no tenim en el PSOE”.
En la roda de premsa, Jordi Turull ha lloat la figura del mediador internacional Francisco Galindo. “A ell li devem la confiança que no li tenim al PSOE i que s’ha guanyat al llarg de les 12 reunions que hem mantingut”, ha afirmat. En aquest context, ha anunciat la retirada de la PNL registrada al Congrés, que s’havia de debatre i votar aquesta setmana.
“Tot i constatar la confiança que no existeix en el PSOE i que està absolutament deteriorada, l’executiva ha decidit correspondre a la petició de l’ambaixador i fer un darrer esforç per evitar la ruptura”, ha explicat el secretari general de Junts, que ha reiterat que no s’han materialitzat “acords polítics llargament treballats” per les dues parts. “Ens és molt difícil creure que el govern espanyol actuarà de manera diferent a què li hem vist fer durant aquest any i pocs mesos”, ha admès.
Preguntat per terminis per a compliment dels acords per part del PSOE, Turull ha evitat posar-ne i ha dit que el verificador ja sap com estan els calendaris i les converses. També ha evitat posar noves condicions a aquesta “pròrroga”, al·legant que “una confiança amb condicions no és confiança”.
En qualsevol cas, Turull ha avisat el PSOE que “si es pensa que pot fer el que vulgui” després de la retirada de la PNL sobre la qüestió de confiança”.
El protocol 16
Pel que fa al protocol judicial europeu que el govern espanyol aprovarà adherir-se aquest dimarts en Consell de Ministres, Jordi Turull ha assenyalat que “és un dels exemples” d’allò que han acordat i no s’ha implementat. Ha defensat que aquest mecanisme permetrà “vigilar i cridar l’atenció” als jutges que “es pensen que poden fer els que els doni la gana”. I ha reblat: “Si l’Estat espanyol hagués tingut signat el protocol 16, segurament potser ens hauríem pogut estalviar moltes presons preventives, moltes vulneracions de drets polítics”.
Concretament, el protocol 16, al qual encara no s’han adherit tots els països europeus, permet als alts tribunals nacionals consultin sobre interpretació o aplicació de drets al Tribunal d’Estrasburg quan no estiguin els casos en tràmit. D’aquesta manera, no és necessari passar abans pel Tribunal Constitucional. Era una reclamació que Junts havia posat damunt la taula de negociació a Suïssa.