Un total de 35 mostres d’oli d’oliva verge extra s’han presentat al 41è Concurs al Tast d’Olis de la Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre de Jesús que arriba enguany a la seva trentena edició. El concurs de tast d’olis, un dels més antics i prestigiosos del país, va començar a la fira Expo Ebre de Tortosa des d’on va ser traspassat a Jesús en tractar-se d’una fira exclusiva del sector oleícola. La primera fase del concurs ha servit perquè un grup de professionals hagin realitzat a sala de tast de la Cooperativa de Soldebre una primera selecció dels olis presentats.
En total 11 mostres que optaven a la categoria d’olis verge extra amb Denominació d’Origen Protegida de les Terres de l’Ebre, 11 mostres d’olis d’oliva verge extra de qualsevol indret, 4 olis ecològics i 9 de productors particulars i de collita pròpia. Els tres millors olis qualificats pels tastadors, excepte el dels particulars, seran enviats ara per ser avaluats al Panel de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya a Reus i conèixer el guanyador de categoria, i el millor oli del concurs.
Des del comitè organitzador de la Fira de l’Oli de Jesús es valora molt positivament el nombre de mostres presentades, en una campanya especialment difícil per als productors d’oli d’oliva
Des del comitè organitzador de la Fira de l’Oli de Jesús es valora molt positivament el nombre de mostres presentades, en una campanya especialment difícil per als productors d’oli d’oliva. Els pagesos del sector del Baix Ebre i Montsià fa unes setmanes van informar que amb prou faenes s’arribaria al 15% de la producció d’un any normal. Els experts també han indicat que enguany s’està fent la meitat de l’oli pel fet que les pluges han arribat tard, i provoquen un baix rendiment de l’oliva. Per sort no ha baixat la qualitat de l’apreciat líquid verd de les collites que sí que s’han pogut recollir.
El tast d’un oli d’oliva verge consisteix a localitzar i mesurar la intensitat dels seus sabors i aromes. En el cas de l’oli els sentits que intervenen en l’anàlisi sensorial són el gust i l’olfacte
El tast d’un oli d’oliva verge consisteix a localitzar i mesurar la intensitat dels seus sabors i aromes. En el cas de l’oli els sentits que intervenen en l’anàlisi sensorial són el gust i l’olfacte. El color no es té en compte perquè depenent de la varietat o del grau de maduresa de l’oliva podem trobar olis més daurats o bé més verdosos, però tots dos poden ser de categoria extra.
El tast comprèn tres fases: Fase olfactiva, on s’identifiquen i quantifiquen els aromes i la seva intensitat. Els aromes poden ser afruitats o verd; fase de boca, en què el tastador analitza els atributs dolç , amarg, picant i astringent; i fase retronasal, després de posar-se l’oli a la boca, aquest s’escalfa a la temperatura corporal i desprèn volàtils que, per via retronasal, permeten identificar aromes secundaris i confirmar els percebuts en la primera fase olfactiva.
El pròxim 20 de febrer, en un acte obert al públic, es coneixerà el veredicte del jurat al Centre d’Interpretació de l’Oli, la Casa de l’Olivera de la Cooperativa Soldebre de Tortosa, i els premis seran lliurats posteriorment en el marc de la fira que tindrà lloc els dies 9, 10 i 11 de maig.