L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa l’inici de la recerca d’un nou emplaçament per a la construcció del futur hospital, de cara a poder-los cedir posteriorment al Departament de Salut. La intenció d’aquest pla alternatiu és buscar uns terrenys que puguin substituir als actuals, heretats de l’anterior mandat i que s’han vist afectats des del primer moment per la condició de ser superfície inundable. “Ha quedat clar que els van comprar mentint i enganyant a la ciutadania dient que era una cosa fàcil de cedir-los. La prova més evident és que durant més d’un any després de la compra mai no els van cedir al govern de la Generalitat perquè tothom sabia que eren inundables. És una de tantes herències enverinades que aquest govern ens hem trobat de la senyora (Meritxell) Roigé i una de les més complexes”, etzibava.
Segons ha recordat el batlle, l’equip de govern “està treballant des de l’inici d’aquest mandat per fer aptes els terrenys adquirits per l’anterior govern al Pla Parcial Camí de Roquetes. Un tràmit que és molt complex, perquè depenem de la normativa estatal i catalana en matèria d’inundabilitat. I després de la dana a València, a ningú se li escapa que la situació d’aquests terrenys és cada vegada més complicada”.
Jordan ha deixat clar que no es renuncia a aconseguir el règim d’excepcionalitat per aquesta superfície, que vam ser adquirits per l’ajuntament amb un cost aproximat de 800.000 euros. “Però també hem dit sempre que no descartem altres escenaris. Avui us anunciem que estem treballant en un pla B per si aquests terrenys no són aptes”.
Seguint el fil, Jordan ha desvelat que la setmana passada va traslladar aquest canvi de guió al delegat del Govern de les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell. “Li vaig comunicar que estem treballant en aquest pla B, sigui a través de l’expropiació o l’adquisició de nous terrenys en altres espais del municipi que no estiguin afectats per la normativa estatal del flux preferent”.
“Això significa començar de zero”, admetia Jordan, si bé continuava mantenint oberta la porta d’aconseguir que els terrenys actuals puguin ser viables. “En aquest sentit, vull recordar que hem encarregat un estudi urbanístic i d’inundabilitat a l’arquitecte Sebastià Jornet i a un dels principals experts d’inundabilitat en l’àmbit espanyol per fer els terrenys del Camí de Roquetes compatibles amb la normativa. Ara bé, més enllà d’obrir aquest camí cal disposar d’una alternativa perquè el sentit comú ens diu que el futur es complica cada cop més”, admetia.
Jordan ja ha programat una reunió amb el Departament de Salut per explicar aquest pla B i ha precisat que la Generalitat “és qui té l’última paraula d’acceptar uns terrenys o uns altres”.