El diputat del PSC al Parlament, Joaquim Paladella, ha convocat aquest matí una roda de premsa per “explicar al territori” l’abast de la Llei del Fons Agrari i Ramader aprovada a la cambra aquesta mateixa setmana. La que ha esdevingut la primera llei ratificada durant aquesta legislatura beu dels fons nuclears. D’aquest impost a les centrals atòmiques “s’agafa el 30% (al voltant d’uns 45 milions d’euros) perquè arribi als pagesos intensificant així els nivells d’ajuts” procedents d’Europa a partir de la Política Agrària Comuna (PAC) i el Programa de Desenvolupament Rural català destinat a executar el finançament dels fons Feader. Segons els càlculs de l’alcalde de Batea, principal impulsor polític d’aquesta norma legal, es desprèn que “la subvenció que s’atorga en les línies actualment existents es podria incrementar en un 10% i un 15%”. Fruit de les negociacions establertes amb altres partits de la cambra de cara a la seva aprovació final, la llei també assegura “ajudes als pagesos per facilitar al relleu generacional, i per a regadius petits”. La llei “és bastant senzilla, però pot tenir un impacte molt gran de cara a garantir la competitivitat amb altres pagesos d’arreu d’Europa”. “Posarem damunt la taula els màxims diners possibles”, exclamava.
Paladella ha afirmat que, a més de marcar “un abans i un després”, el fet que aquesta llei hagi estat la primera a ser presentada, cuinada i ratificada en el que portem de nova legislatura “també un senyal. El que volem dir és que estem al costat del sector pagès i ramader, després d’anys d’augments de preus i sequeres molt greus”.
El següent pas ara és aconseguir la validació d’Europa a una normativa que juga amb les seves polítiques sectorials de finançament amb la intenció de complementar-les amb recursos propis. El procés es pot acabar allargant un any i, per això, es contempla un període transitori durant el qual el Departament d’Agricultura gestionarà a partir del pròxim 1 de gener els diners que pertoquin de l’impost per aplicar-los en ajuts de diferents tipus que vagin directament al sector primari.
“Des de la Federació Socialista de l’Ebre sempre hem treballat per fer realitat aquesta llei”, afegia Paladella, “i ara el que cal és fer-lo nostre i que reverteixi al sector agrari de les nostres terres”. I en aquest sentit recordava que la llei va ser presentada pels socialistes a l’oposició i que va decaure davant la convocatòria d’eleccions “i els intents de dilatar-la per alguns partits. Ara l’hem aprovat estant el govern. Fem i diem el mateix quan estem a l’oposició i a govern”.