El conseller d’Agricultura, Ramadera, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, s’ha compromès a continuar desplegant accions per la promoció i dinamització del sector oleícola, entre elles, una guia d’olis de referència de Catalunya, basada en els premis als millors olis d’oliva verge extra del país. La primera edició d’aquest certamen s’ha celebrat aquest divendres a la Fatarella en el marc de la 25 Festa de l’Oli del municipi. Ordeig també ha defensat que cal crear l’Institut Català de l’Oli d’Oliva, “en el qual ja treballa el Govern”, i aposta per la formació professional amb els estudis universitaris de mestre d’almàssera. La primera Nit de l’Oli ha reunit prop de 300 persones en un sopar-gala on s’han revelat els olis guardonats.
El conseller Ordeig ha assenyalat que la futura llei alimentària que s’ha anunciat recollirà “tota la regulació necessària per tirar endavant l’impuls de les denominacions d’origen, les IGP i els grans productes” agroalimentaris del país. El Govern també “vol aprofitar” que Catalunya és, el 2025, Regió Mundial de la Gastronomia, i el conseller ha animat als ajuntaments i productors a adherir-se a les línies d’ajut per dur a termes accions de promoció.
El cap d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha inaugurat la Festa de l’Oli de la Fatarella, l’avantsala de la primera Nit de l’Oli de Catalunya que s’ha celebrat en una espectacular carpa instal·lada al camp de futbol del poble. Aquests reconeixements, ha dit Ordeig, serviran per elaborar la primera guia dels millors olis de Catalunya i tenen l’objectiu de “dinamitzar el sector” i portar-lo a “l’excel·lència”. També que es tracta d’un concurs per fer valer l’OOVE en el món de la restauració, en l’àmbit mediàtic i entre els consumidors. “Per augmentar l’orgull i l’autoestima cap a un producte que ho té tot”, ha remarcat.
En aquest replantejament del sector oleícola, i després de la reunió del president Illa amb les cinc DOP de l’oli de Catalunya, Ordeig també ha insistit que el Govern treballa per crear l’Institut Català de l’oli d’oliva o desplegar estudis universitaris de mestre d’almàssera, “per avançar en aquesta millora de la innovació, de la qualitat i de la formació dels professionals que es necessitaran en el futur”, ha defensat. El Departament també donarà suport a ampliar el reg de suport a l’olivera o millorar els molins, així com a desplegar projectes conjunts de comercialització per arribar a nous mercats.
La nit dels Oscar de l’oli
La Fatarella ha acollit aquest divendres la primera edició dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya. Durant la gala s’han lliurat 83 guardons, repartits en les diferents categories que conformen els Premis, als quan han optat un total de 132 olis. El jurat ha destacat l’excel·lència de totes les propostes participants i ha augurat una llarga vida a la celebració d’uns premis que reconeixen la merescuda tasca d’un producte d’alta qualitat elaborat a Catalunya.
El 10 millors olis de 2024 han estat per a Finques (L’Olivera SCCL), Cal Portalé Picual (Cal Portalé SCP), Mas Curró Extra (Agrícola Mas Curró SL), Oli Fontclara Arbequina (Zanotelli SL), Padrí (Josep Maria Catà Català), Mas Curró (Agrícola Mas Curró SL), Janiroc Arbequina (Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU), Ella l’Adam (Comercial Az-Azeytun XCIII SL), Janiroc Koroneiki (Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU), Baronia de Cabacés (Agríc. i Secció Crèdit de Cabacés SCCL).
A més, s’han guardonat els olis guanyadors en les set categories que conformen els premis: OOVE de Grans Productors, OOVE de Petits Productors, Olis de Producció Ecològica, Olis Monovarietals, Olis Elaborats en Projectes de Recuperació de Varietats Autòctones, Millor Maridatge, Combinació Culinària i Versatilitat Gastronòmica, i Millor Packaging.
Aquesta primera edició dels premis s’emmarca dins de la celebració el 2025 de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia, i tenen com a objectiu principal fomentar la promoció, la comercialització i el consum dels olis d’oliva verge extra de qualitat superior de Catalunya al mercat alimentari i a la restauració. Alhora, formen part del Pla d’acció de l’oli d’oliva que el Departament d’Agricultura va elaborar conjuntament amb el sector el 2023, amb l’objectiu de promocionar el producte tant en l’àmbit nacional com internacional, i on s’inclouen propostes d'activitats que van des de la reestructuració del sector fins a la gastronomia.
Aquests han estat els OOVE guanyadors:
OLIS D’OLIVA VERGE EXTRA DE GRANS PRODUCTORS
Afruitat verd intens
- Janiroc Koroneiki, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
- Olicastelló, Alsina Llorens Gabriel
- Elixir Despinyolada, Cuadrat Valley SL
- Priordei Arbequina, Agro Foods & Commerce SLU
- Kylatt, Fruits de Ponent
Afruitat verd mitjà
- Janiroc Arbequina, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
- El Soleràs, Coop. Agrícola El Soleràs COOP
- Ètim, Agric. Falset Marçà i Sec. de Cred. Afalma, SCCL
- Vall Major, Agrícola i Secció de Crèdit La Palma, SCCL
- Oli de Pau, Empordàlia
Afruitat verd lleuger
- Janiroc Leciana, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
- Degustus Ecològic, Cooperativa La Granadella
- Nos 300m, Unió Origen SCCL
- Montsacer, Cooperativa La Bisbal de Falset
- Massís del Port 1898 Verd 100% Arbequina, Agrícola i Sec. Crèdit Sant Josep
Afruitat madur
- Padrí, Josep Maria Catà Català
- Mestral, Coop. Agrícola de Cambrils SCCL
- Les Cabanes, Agrícola Sant Isidre Juncosa de Les Garrigues SCCL
- Vilà, Vilà Molí d’Oli SL
- Degustus Integrada, Cooperativa La Granadella
OLIS D’OLIVA VERGE EXTRA DE PETITS PRODUCTORS
Afruitat verd intens
- Finques, L’Olivera SCCL
- Cal Portalé Picual, Cal Portalé SCP
- Oli Fontclara Arbequina, Zanotelli SL
- Oli Fontclara Argudell, Zanotelli SL
- Priordei Rojal, Agro Foods & Commerce SLU
Afruitat verd mitjà
- Oli del Boix, Jordi Elies Fabrega
- Ella i Natres, Comercial Az-Azeytun XCIII SL
- Furro, Alexander Sirera Moreno
- Cimma Arbequina, Ivan Caelles Colomes
- Janiroc Jardí Varietal, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
Afruitat verd lleuger
- Mas Curró, Agrícola Mas Curró SL
- Baronia de Cabacés Convencional, Agríc. i Secció Crèdit de Cabacés SCCL
- Origival Koroneiki, Origival SL
- Casolí, Mil&Unverd SL
- Mallafré Arbequina, H. Mallafré SL
Afruitat madur
- Mas Curró Extra, Agrícola Mas Curró SL
- Ella l’Adam, Comercial Az-Azeytun XCIII SL
- D’Oliciós Arbequina Essential, Neuen Karbu SL
- Fusió D’Aromes Cupatge, Agríc. i Secció Crèdit de Cabacés SCCL
- Ella l’Ariadna, Comercial Az-Azeytun XCIII SL
OLIS DE PRODUCCIÓ ECOLÒGICA
- Finques, L’Olivera SCCL
- Oli Fontclara Arbequina, Zanotelli SL
- Janiroc Koroneiki, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
- Orcau Vell, Aina Roca Melines
- Cimma Arbequina, Ivan Caelles Colomes
OLIS MONOVARIETALS
- Millor monovarietal arbequina: Finques, L’Olivera SCCL
- Millor monovarietal arbosana: Casolí, Mil&Unverd SL
- Millor monovarietal argudell: Oli Fontclara Argudell, Zanotelli SL
- Millor monovarietal coratina: Mas Montseny Selecció Coratina, Josep Maria Catà Català
- Millor monovarietal cua de Cirera: Orcau Vell, Aina Roca Melines
- Millor monovarietal empeltre: Rius d’Or Empeltre, Rius d’Or
- Millor monovarietal farga: La Trullola Selecció Farga, Agrícola Cat S. Isidre del Perelló
- Millor monovarietal fulla de salze: Rius d’Or Fulla de Salze, Rius d’Or
- Millor monovarietal kironeiki: Janiroc Koroneiki, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
- Millor monovarietal lecciana: Janiroc Lecciana, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
- Millor monovarietal llargueta Pallaresa: Cal Portalé Llargueta Pallaresa, Cal Portalé SCP
- Millor monovarietal menya: Cabrona, Set d’Oli SL
- Millor monovarietal negral: Furro (Negral), Alexander Sirera Moreno
- Millor monovarietal oliana: Ella l’Adam, Comercial Az-Azeytun XCIII SL
- Millor monovarietal picual: Cal Portalé Picual, Cal Portalé SCP
- Millor monovarietal rojal: Priordei Rojal, Agro Foods & Commerce SLU
- Millor monovarietal sevillenca: Oli Coll de l’Alba, Xavier Guilera Ximenis
- Millor monovarietal vera del Vallès: Mas Curró Extra, Agrícola Mas Curró SL
- Millor monovarietal verdiell: Esmolet, Sodelplana SCP
OLIS ELABORATS EN PROJECTES DE RECUPERACIÓ DE VARIETATS AUTÒCTONES
- Mas Curró Extra (Vera del Vallès), Agrícola Mas Curró SL
- Furro (Negral), Alexander Sirera Moreno
- Priordei Rojal (Rojal), Agro Foods & Commerce SLU
MILLOR MARIDATGE, COMBINACIÓ CULINÀRIA I VERSATILITAT GASTRONÒMICA
- Padrí, Josep Maria Catà Català
- Janiroc Lecciana, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
- Janiroc Arbequina, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
MILLOR PACKAGING
- Set d’Oli Arbosana, Set d’Oli
- Ella l’Ariadna, AZ Azeytun
- Cabrona, Set d’Oli
MILLORS OLIS 2024
- Finques, L’Olivera SCCL
- Cal Portalé Picual, Cal Portalé SCP
- Mas Curró Extra, Agrícola Mas Curró SL
- Oli Fontclara Arbequina, Zanotelli SL
- Padrí, Josep Maria Catà Català
- Mas Curró, Agrícola Mas Curró SL
- Janiroc Arbequina, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
- Ella l’Adam, Comercial Az-Azeytun XCIII SL
- Janiroc Koroneiki, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
- Baronia de Cabacés, Agríc. i Secció Crèdit de Cabacés SCCL