’Associació Catalana de Municipis (ACM), a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG), ha anunciat aquest dimarts en un acte retransmès en directe, les quatre iniciatives pilot que es portaran a terme amb l’objectiu de combatre el despoblament a bona part del territori català. Es tracta de la 3a edició del projecte ‘Arrelament al territori’, que impulsa i dona suport a iniciatives i bones pràctiques que prestin serveis o cobreixin necessitats que ajuden a potenciar el territori. Aquests projectes havien d’estar vinculats i relacionats amb les accions de l’Agenda Rural de Catalunya.
Les quatre propostes guanyadores i que s’executaran són dels municipis de l’Albagés (Les Garrigues), la mancomunitat de les Garrigues Altes (que agrupa els municipis de Bellaguarda, Bovera, El Cogul, La Granadella, Granyena de les Garrigues, El Soleràs, Els Torms i Juncosa), Bot (Terra Alta) i Mieres (Garrotxa). Totes elles han estat seleccionades a través d’un jurat format per tècnics de l’ACM i la FTBG, i representants del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). La FTBG finança cada projecte amb 14.000 euros, aportant un total de 56.000 euros a les quatre iniciatives.
La presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, ha destacat que cal posar en valor els municipis de menys de 1.000 habitants que representen un 78% dels municipis catalans per evitar que “Catalunya es converteixi en un país de dues velocitats”. I ha afirmat que “cal llegir el país en base a diferents realitats sent capaços de dotar les diferents zones d’identitat, projectes i futur per tal de garantir l’arrelament, l’equitat social i territorial perquè tothom visqui on visqui tingui els mateixos drets i accés als mateixos serveis”.
Per la seva part, Jaume Oliveras, vicepresident primer, ha dit que “l’objectiu del projecte és combatre les conseqüències negatives de l’envelliment i el despoblament i detectar les problemàtiques i les necessitats dels petits municipis i, alhora, a través del cofinançament d’aquests projectes, implementar projectes pilot que permetin combatre aquestes problemàtiques, és a dir, que siguin replicables, així com generar coneixement en altres municipis del nostre país”.
El projecte de Bot
L’Ajuntament de Bot, amb el suport de diverses entitats locals, ha impulsat el projecte d’Adaptació Curricular al Món Rural-Agrari a la Terra Alta. Aquesta iniciativa innovadora té com a objectiu principal afavorir l’arrelament dels infants al territori rural, introduint-los a la cadena de valor agroalimentària i vincular aquest coneixement amb els continguts curriculars de les escoles locals.
La comarca de la Terra Alta ha experimentat un important despoblament en les darreres dècades, fet que posa en risc la sostenibilitat del sector primari. Aquest projecte sorgeix per revertir aquesta tendència, destacant el potencial del món rural com a motor de desenvolupament econòmic i sostenible. La iniciativa ofereix als infants una comprensió pràctica de les activitats agroalimentàries, connectant-les amb les matèries escolars, mentre que fomenta la valoració dels productes locals i el consum de proximitat.
El projecte inclou la creació de material didàctic específic, visites a empreses locals, i activitats per mostrar les competències necessàries en aquest sector. A més, promou la col·laboració entre empresaris, escoles i administracions, tot sistematitzant les visites escolars a les activitats econòmiques de la zona.