El Mercat de Flix continua desprenent aromes a sucres, xocolata, cremes pastisseries, espècies i farina. Perquè des d’ahir diumenge acull les sessions de pastisseria i cuina dolça de GastroDolç Flix, el certamen més golafre del calendari gastronòmic. Unes jornades que demostren, una vegada més, que la innovació culinària segueix bevent de la tradició i que totes dues tendències conviuen i van de la mà.
Les jornades es van inaugurar ahir amb un gran èxit de públic. Centenars de persones no es van voler perdre les sessions espectaculars i suculentes que van oferir Oriol Balaguer, Gessamí i Clàudia Caramés (Meleta de Romer) i Pau Carranza (Pastisseria Larrosa). Aquest últim, com pastisser local i amfitrió del certamen, va demostrar perquè va ser mereixedor del premi El Millor Pastís de Formatge 2024. I ho tornarà a fer demà, pujant de nou a l’escenari per explicar el secrets del Millor Pa de Sant Jordi de Catalunya 2024.
El mestre de la xocolata i la pastisseria de territori
El certamen, però, es va obrir amb un dels “imprescindibles” d’aquestes jornades, organitzades per GastroEvents: Oriol Balaguer. Millor Xef Pastisser 2018 per l’Acadèmia Internacional de Gastronomia Internacional Relais Desserts, Balaguer va pujar a l’escenari de Flix per a compartir amb els assistents “L’excel·lència de la pastisseria creativa”. Una sessió que, com és habitual, va estar plena de sensibilitat, luxe i sofisticació, però també de simpatia i proximitat amb el públic assistent, als quals els va portar exquisits bombons “fava” per tastar.
També va ser una sessió farcida de simpatia la que van oferir les germanes Caramés. La cuinera més televisiva i “dolça” del territori, Gessamí Caramés i la seva germana Clàudia van compartir escenari per oferir una llaminera i original sessió de “Pastissos i Cocteleria amb Oli de la DOP Oli Terra Alta”. I és què, enguany han incorporat aquests originals combinats elaborats amb OOVE a la carta del seu restaurant Meleta de Romer, de l’Ametlla de Mar.
Segona jornada farcida de grans figures de la cuina dolça
Aquest dilluns, GastroDolç Flix ha arrencat amb la pastisseria de luxe 5 estrelles GL, la que Josep Esturi ofereix a l’Hotel Mandarin Oriental. El xef pastisser ha explicat “La part més dolça del Mandarin Oriental Barcelona” i ha revelat alguns dels secrets del seu dia a dia elaborant postres d’avantguarda en els diferents punts de restauració de l’hotel: des dels dolços de la cocteleria Bankers als detalls del servei d’habitacions o les postres dels seus banquets, entre d’altres.
La segona jornada també ha comptat amb una altra demostració de cuina de restaurant d’estrella, la que han ofert Víctor Torres, Jesús Chávez i Xavier Busquets, de Les Magnòlies* i Quirat*. Els xefs han versionat tres postres típiques de la nostra cuina: mel i mató, el músic i un xuixo farcit. Una demostració de com la innovació pot inspirar-se en la tradició, també en la cuina dolça.
El pa de forner i les coques salades i dolces de forner ha estat també protagonistes del certamen aquest matí, amb els germans Sistaré, del Forn de Pa Sistaré de Reus, i Panàtics.
I aquesta tarda, la pastisseria de restaurant també arribarà a GastroDolç flix, de la mà de Mar Ibáñez, pastissera del restaurant Aürt* i guanyadora del Best Dessert d’Espai Sucre 2023.
De fet, la segona jornada de Gastrodolç Flix ha tingut molt accent femení, ja que també s’ha vist en directe a Paula Domènech, que ha portat a l’escenari la pastisseria vegana, sense lactosa i sense gluten.
La segona jornada de GastroDolça Flix la tancaran el pastisser local Llorenç Peral, de la Pastisseria Els Perxis, que oferirà una sessió de bomboneria amb producte de territori; i la gelateria creativa, que vindrà de la mà de Jordi Guillem, que presentarà una sessió amb l’arròs del Delta de l’Ebre com a ingredient protagonista de les postres.
Dimarts d’homenatge a Jordi Butrón
El certamen tancarà amb un emotiu reconeixement a una de les figures més destacades de la cuina dolça i de la gastronomia catalana: Jordi Butrón (1967). Serà aquest dimarts 22 (11.30 h) quan GastrDolç Flix repassarà la trajectòria d’un dels xefs que ha marcat una pàgina en la història gastronòmica catalana, en ser l’artífex del primer restaurant de postres del món, l’Espai Sucre (2000-2024), i el primer el món a crear un sistema pedagògic per a ensenyar pastisseria de restaurant. Malgrat que va tancar les portes del seu establiment el passat juliol, el mestre pastisser segueix compartint els seus coneixements i la seva passió per la pastisseria, i ho farà també a GastroDolç Flix.
Però la tercera jornada vindrà amb més sorpreses, com les botifarres dolces i els taps de Cadaqués, que recuperaran en directe els germans Josep i Jaume Font. Serà després de l’esmorzar de fleca que oferirà als assistents a les 10 h en Pau Carranza, premi Millor Pa de Sant Jordi 2022.
La cloenda de GastroDolç Flix 2024 ens deixarà, com no podia ser d’una altra manera, amb un sabor ben dolç, el del showcooking del tricampió Millor Croissant de Mantega d’Espanya, Toni Vera.