Aquest dimarts, l’Hospital Santa Creu ha organitzat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa i l’EMD de Jesús, una jornada festiva i esportiva anomenada “La gent gran s’activa”, en motiu del Dia Internacional de la Gent Gran. Les activitats han aplegat un total de 65 persones, entre les quals hi destaquen residents, persones ateses i també membres de la població. A més a més, també hi ha format part l’alumnat de quart curs de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES).
Així mateix, també s’ha comptat amb la presència del regidor de Participació Ciutadana, Sèniors i Gent Gran de l’Ajuntament de Tortosa, Francesc Vallespí; l’alcalde de l’EMD de Jesús, Víctor Ferrando; l’equip directiu del centre i diferents treballadors i treballadores de l’Hospital Santa Creu.
L’objectiu principal d’aquesta trobada ha estat constatar que a l’Hospital Santa Creu posen vida als anys amb la promoció de l’envelliment actiu i saludable, així com amb el foment d’activitats físiques i socials per millorar la qualitat de vida de les persones grans. En aquest sentit, cal posar l’accent en la prescripció individual d’exercici físic de manera diferent, engrescadora i adaptada.
La jornada s’ha vertebrat en tres tallers dinàmics i un esmorzar saludable, preparat per la Unitat de Restauració del centre. Pel que fa al taller d’exercici físic terapèutic, s’ha dirigit a persones grans amb capacitats funcionals òptimes amb la voluntat de plantar la llavor a la societat que l’activitat física és estimulant i divertida.
Segons una de les fisioterapeutes del centre, Yolanda Vergés, “aquest taller multicomponent evidencia que treballar diferents capacitats físiques millora la salut de les persones”. D’altra banda, el taller de força s’ha dirigit a persones amb mobilitat reduïda, “volem ensenyar que aquesta condició no és cap impediment per a cultivar el treball amb força”, ha destacat Vergés. Finalment, el taller de psicomotricitat ha abordat la mobilitat i el treball cognitiu, mitjançant elements com ara la coordinació, l’atenció, la reacció, la lateralització, entre d’altres. L’educadora social, Maria Harris, ha posat de manifest que “a l’Hospital Santa Creu treballem de manera integral amb les capacitats físiques, cognitives i socials”. El treball en equip entre les diferents unitats permet “un al·licient de vida amb relacions de grup de les persones ateses”, ha conclòs Harris.
Catalunya s’ha convertit en una de les societat més longeves i, actualment, l’esperança de vida és de 83 anys. Aquest fet és deu a la xarxa d’Atenció Intermèdia (AI) que atén persones amb cronicitat complexa que requereix atenció geriàtrica i/o pal·liativa. “Aquest model d’atenció multidimensional i centrat en la persona és un referent d’eficiència i qualitat a nivell europeu”, ha explicat el director assistencial del centre, Francesc Riba. Aquesta societat més envellida comporta diferents reptes, com ara “la lluita contra l’edatisme i les percepcions estereotipades sobre la gent gran”, ha puntualitzat Riba, “hem de construir una visió de l’envelliment més positiva, diversa i inclusiva, que reconegui la riquesa i l’heterogeneïtat d’aquest col·lectiu”.
Una jornada per homenatjar la treballadora social, Anna Altadill
El passat divendres, 27 de setembre, va traspassar la treballadora social de l’Hospital Santa Creu, Anna Altadill. És per aquest motiu que els treballadors i treballadores del centre han volgut retre-li homenatge en el transcurs d’aquesta jornada, per tal de recordar-la com una gran professional amb un ferm compromís, dedicació i estima.
Anna Altadill va ser la primera treballadora social del centre i va teixir les bases de la feina que es fa avui des de l’Hospital i la Llar Santa Creu. A més, va ser promotora del voluntariat actiu i peça clau per establir vincles entre els usuaris, famílies, i amb la ciutadania. El seu temple, perseverança i capacitat resolutiva s’ha convertit en el tret distintiu del centre, i l’esperit alegre i lluitador d’Anna marcarà el camí a seguir per a tots els seus companys i companyes.