L’Ajuntament s’ha d’adequar a la nova llei de residus que obliga al municipi a millorar encara més els resultats del reciclatge. Actualment s’està reciclant el 72,2% dels residus, una xifra que permet assolir els objectius de recollida selectiva que marca la UE però que encara pot créixer. A més, la nova llei preveu que a partir de l’abril del 2025 el cost de la gestió de la recollida de residus municipal es pagui íntegrament per part dels usuaris finals del servei mitjançant una taxa específica, diferenciada i no deficitària, que permeti implantar sistemes de pagament per generació i reflecteixi el cost real de tot el servei.
El servei de recollida de residus de Gandesa és deficitari, això vol dir que amb la taxa que es paga actualment no es cobreix la totalitat del seu cost. Així doncs, si no es millora els resultats del reciclatge es pot arribar a obtenir un augment del 120% d’aquesta taxa. La mesura més efectiva per parar aquest increment és separar el màxim possible dels residus que es generen i reduir al mínim la generació de la fracció resta, ja que la seva gestió és la que suposa un cost més elevat per a l’Ajuntament. A més, les tones de residus que es separen correctament permeten obtenir bonificacions econòmiques per part de l’Agència de Residus de Catalunya que permeten reduir el cost del servei. En essència, quant més bé separem, menys resta generem i més estalvi obtenim.
La campanya informativa que tindrà lloc entre el 2 i el 17 de setembre, té per objectiu explicar les conseqüències de l’entrada en vigor de la nova llei de residus i donar la informació necessària per separar correctament les diferents fraccions de la recollida selectiva per reduir la generació de la fracció resta.
La campanya estarà formada per les següents accions:
– Sessió informativa adreçada als veïns i veïnes de punts conflictius en matèria de recollida selectiva del municipi:
- Dijous 12 de setembre, a les 19 h al Casal de la Joventut
– Instal·lació d’un punt informatiu en horari de les 9:30 h a 13:30 h, a la Plaça del Comerç, els dimarts 10 i 17 de setembre.
– Visites informatives als establiments comercials del municipi i a les empreses del polígon, així com als habitatges dels punts conflictius del municipi. Aquestes tindran lloc del 4 al 17 de setembre, de 9:30 a 13:30h i es duran a terme per part d’un equip d’educadors ambientals.
– Es preveu també la realització d’una campanya digital a través de les xarxes socials del Consistori.
Per a qualsevol dubte o aclariment sobre la campanya es pot contactar amb l’Ajuntament a través del c/e ajuntament@gandesa.cat o al Tel. 977 420 007 o 977 420 022.