Esther Niubó (Barcelona, 1980) és l’escollida de Salvador Illa per encapçalar la Conselleria d’Educació. Diputada al Parlament des del 2015, Niubó ha estat un dels perfils a l’alça dins del PSC dels darrers anys. De fet, quan Illa va configurar l’anomenat ‘Govern alternatiu’ ja va pensar en Niubó per ser-hi la titular d’Educació a l’ombra. La nova consellera va ocupar la quarta posició a les passades eleccions i a l’inici de la legislatura el PSC la va nomenar portaveu adjunta del grup parlamentari. Niubó compagina el càrrec de diputada amb el de regidora de Castelldefels des del 2019, i és la primera secretària del PSC a la ciutat.
Llicenciada en Ciències Polítiques per la UAB, Niubó té tres Màsters universitaris: el primer, en Política Internacional per la Universitat Lliure de Brussel·les; el segon, en Comerç Exterior i Economia Internacional a la UB; i el tercer, en Polítiques Públiques i Socials a la UPF.
La nova consellera ha treballat com a analista a la secretaria de Política Europea i Internacional del PSC del 2001 al 2004 i com a assessora al Parlament Europeu del 2004 al 2009. Del 2010 al 2013 va ser coordinadora de les Relacions Institucionals i Internacionals de la Fundació Rafael Campalans -el ‘think tank’ del PSC- i posteriorment, fins al 2020, va ser-se directora.
Niubó ha estat afiliada al PSC des del 2002 i ha tingut diversos càrrecs dins del partit. Del 2012 al 2014 va ser secretària de política europea i del 2013 al 2016 va ser portaveu del partit. Des del 2019 és la secretària d’educació a la comissió executiva del PSC.
Durant el seu pas pel parlament Niubó ja s’ha vinculat a qüestions relacionades amb l’educació. Durant les tres últimes legislatures ha estat la portaveu del PSC a la Comissió d’Educació. En les dues darreres també estat secretària de la Comissió d’Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació. A més, va ser una de les negociadores dels socialistes en la llei per blindar el català a l’escola, que finalment va comptar amb el suport del PSC, ERC, Junts i els comuns.
Niubó va ser una de les qui va participar en la redacció del llibre ‘Europa, federalisme, socialdemocràcia XXI’ de la Fundació Rafael Campalans, juntament amb Meritxell Batet i Joan Majó.