Després d’una intensa i exitosa primera setmana de workshops i espectacles, este dilluns arrenca la segona setmana del Festival Deltebre Dansa amb les formacions a càrrec d’Akram Khan, Tom Pollard, Maura Morales, Sita Ostheimer, Estefania Dondi, Egina Alcaide, Allyene Dance, Kiley Dollaway, Clémentine Télésfort, Lisard Tranis i Lu Gómez.
En l’apartat d’espectacles podrem gaudir de les propostes de Sita Ostheimer Company, Estefania Dondi, Milan Tómasik, Cooperativa Maura Morales, ELELEI, Led Silhoutte, La Fam produccions i la Open Stage Night.
El festival s’allarga fins al diumenge 21 de juliol i enguany celebra la seva 19a edició convertit en un referent internacional de la dansa, el circ i les arts escèniques. Durant quinze dies el Parc Natural del Delta de l’Ebre acull a milers de persones i centenars d’artistes d’arreu del món, que es reuneixen per conviure i viure una experiència singular, d’avantguarda, multicultural i de gran qualitat artística i humana.
El Festival és un espai on estudiants i professionals de dansa i circ poden experimentar els llenguatges del moviment; on desaprendre per a continuar aprenent i, sobretot, un moment per a celebrar el moviment.
Deltebre Dansa és un festival adherit a la marca Festivals Terres de l‘Ebre, el primer segell identitari i de qualitat que aglutina 16 festivals professionals del territori, amb l’objectiu d’analitzar l’impacte socioeconòmic de la cultura en entorns no metropolitans.
Deltebre Dansa és un projecte fundat i organitzat per la companyia ROPA / Roberto Olivan Performing Arts i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ministerio de Cultura y Deporte, Ajuntament de Deltebre i Diputació de Tarragona.
Programació complerta:
DILLUNS 15 JULIOL
21:30h. Carpa Deltebre Dansa
SITA OSTHEIMER COMPANY – ‘The Inevitable and You’m (estrena a Catalunya)
La dansa a ‘The Inevitable and You’ és el mitjà d’aquesta lluita interna d’estar en relació. La peça es desenvolupa en un flux continu de moviment, una arquitectura coreogràfica dinàmica que mai s’atura. Un moviment inicia el següent; instintivament, els ballarins responen entre ells, creant una atmosfera d’intensitat interminable.
Sita Ostheimer és una coreògrafa ubicada a Berlín. El 2017 va fundar la Companyia Sita Ostheimer, una plataforma basada en projectes que reuneix artistes de la dansa, així com a compositors musicals i al dissenyador d’il·luminació Barnaby Booth, com a membres centrals.
DIMARTS 16 JULIOL
21:30h. Carpa Deltebre Dansa
ESTEFANIA DONDI – ‘Ritual de una (anti) Catarsis’
… l’evolució d’una catarsi silenciosa… les paraules i les accions no dites surten, el cos del silenci es transforma i s’entrega al dolç plaer dels teus sentits. Una barreja de records i memòries parlades des del meu cos. Una catarsi personal, absurda, pròpia, amb i sense sentit.
Estefania Dondi és intèrpret, coreògrafa i mestra de Costa Rica. Ha investigat en el seu propi treball com a mestra i coreògrafa inspirada en la improvisació i la forta fisicalitat. Ha treballat amb Francisco Córdova (Physical Momentum), Anton Lacky, Colectivo Cla, Jimmy Ortiz, Shanti Vera, entre d’altres.
MILAN TOMÁSIK – ‘Dancing through the summer: Deltebre’
‘Dancing Through the Summer’ és una sèrie de dansa de composició instantània concebuda per Milan Tomášik i realitzada en diversos tipus d’espais a l’aire lliure i no convencionals. Aquesta actuació única i irrepetible captura el ritme, l’arquitectura corporal, les accions físiques i sensorials, cocreades i recolzades per música electrònica.
Milan Tomášik és un coreògraf, intèrpret, ballarí, director artístic i mestre que treballa internacionalment en el camp de la dansa i les arts escèniques. És cofundador del col·lectiu de dansa Les SlovaKs, amb qui ha creat i interpretat obres aclamades internacionalment. Milan és convidat regularment com a mestre convidat arreu del món per impartir el seu taller característic, Cos Poètic.
COOPERATIVA MAURA MORALES – ‘Verweile doch, Du bist so schön!’ (estrena a Catalunya)
És probablement l’aposta més famosa de la literatura universal: el Faust de Goethe aferma un cop a Mefistòfeles, es tracta de la seva ànima i d’un únic moment complet. Així, Faust entra en contacte directe amb la seva pròpia presència present i connecta amb la qualitat temporal del moment. Tots ho hem experimentat: el moment perfecte. I tots som conscients de la fugacitat de tota experiència i, no obstant això, sempre volem lluitar contra ella. Viure el moment és una cosa. Acceptar la seva fugacitat és una altra. En aquesta peça, la Cooperativa Maura Morales es dedica a la màgia del moment i a la seva infinita finitud.
El nucli principal de la Cooperativa Maura Morales està format per la ballarina/coreògrafa Maura Morales i el compositor Michio Woirgardt. Depenent del concepte i l’abast del projecte respectiu, el conjunt s’amplia per incloure altres artistes. La companyia, que existeix des del 2010, ha realitzat nombroses peces escèniques i és una de les companyies independents més girades (nacionalment i internacionalment) a Alemanya, amb un volum de gira de 50 actuacions com a convidada per any.
DIMECRES 17 JULIOL
21:30h. Carpa Deltebre Dansa
ELELEI – Soy madera
Prenc la decisió de gestionar la meva ràbia des de la fusta. Utilitzo 6 pals. Pesen 3 quilos cadascun, la qual cosa suposa un gran esforç per a mi manipular-los i ballar amb ells al llarg de la peça. Simbolitzo així l’emoció de la ràbia des del pes, la precarietat i constància per aconseguir els meus objectius sense perdre l’aplom. Després d’estudiar durant tres anys Shiatsu, vaig descobrir que cadascun de nosaltres té un element predominant (aigua, foc, terra, aire, fusta). Va ser quan vaig conèixer el meu. La fusta. Element que té diferents característiques com la flexibilitat, el poder d’elecció i la ràbia com a emoció. Com a dona, la vaig rebutjar fins que em vaig adonar que la meva ràbia és una determinació infinita i un dels ingredients de la meva existència. Aquesta ràbia a vegades em va impulsar a caure en un perfil histèric on perdia el control, essent el meu refugi no parar de ballar. La repressió i l’agressivitat condueixen a la destrucció. Aleshores, com puc utilitzar aquesta força per fer justícia a la meva vida?
ELELEI neix el 2019 de la col·laboració entre els artistes Sabrina Gargano (Barletta, Itàlia) i Rafa Jagat (València), units per la idea de poder ajuntar els seus propis camins de dansa i teatre. El 2020 neix el seu primer treball “A ciegas”, guanyant el Primer Premi i el Premi del Públic del festival MAIS IMAGINARIUS de Portugal el 2021 i el Premi del Públic en el 35 Concurs Coreogràfic Internacional de Hannover el 2021.
A més de “A ciegas”, al gener de 2021 creen la pel·lícula de teatre físic “May you listen?” pertanyent a la formació de la companyia jove de Jasmin Vardimon JV2 a Anglaterra i estrenada el maig de 2021. Al maig de 2022 estrenen “Marathon” a Londres, com a col·laboració novament de la companyia JV2 de Jasmin Vardimon. “Soy madera”, segona creació de la companyia i co-produïda pel festival Imaginarius, es va estrenar el maig de 2022 en el mateix festival.
DIJOUS 18 JULIOL
21:30h. Carpa Deltebre Dansa
LED SILHOUETTE – ‘Los perros’
El desplegament d’una dansa apassionada que troba el seu sentit més pur en la repetició i en la catarsi: ballar fins a l’esgotament, bordar fins a l’esgotament, viure fins a defallir. El relat de l’home que es contempla en l’altre per trobar-se a ell mateix. Dos homes abraçats. Dos homes que ballen fins que tot acaba i tot torna a començar.
Led Silhouette és una companyia de dansa creada i dirigida pel navarrès Martxel Rodriguez i el madrileny Jon López, amb seu al poble de Lesaka, Navarra. Paral·lelament a la seva activitat com a intèrprets a la companyia “La Veronal”, inicien el 2016 la seva etapa com a creadors codirigint el col·lectiu de joves artistes formats en diferents disciplines de la dansa i influenciats per l’art contemporani. Investiguen sobre noves formes de moviment i diferents conceptes amb l’objectiu d’oferir la seva pròpia visió de la dansa contemporània, construint una plataforma on treballar i fer de Led Silhouette quelcom únic.
DIVENDRES 19 JULIOL
22:00h. Carpa Deltebre Dansa
OPEN STAGE NIGHT – MC Anna Yang + DJ Lady Funk
Artistes convidats: BBoy Issue; Jaycee; Lidiya; Kristian Mensa, Miss Izzy i BGirl Movie One.
Per tercer any consecutiu, i donat l’èxit de les edicions anteriors, obrim el nostre escenari a la improvisació i exaltació de l’art urbà al més pur estil de les ‘batalles de rap hip-hop’ però sense la part competitiva. Actuacions improvisades per alguns dels millors ballarins que existeixen actualment. Tots els participants dels workshops PRO i el públic general que tingui ganes de celebrar, ballar i compartir el seu moviment, tenen una cita a l’Open Stage Night. Una nit d’art, d’espontaneïtat, de sortir a escena sense prejudicis i degustar tota la creativitat del Deltebre Dansa.
Anna Yang, coneguda internacionalment com a exponent del waacking al nostre país, no és només una ballarina excepcional, sinó també una força unificadora en l’escena de la dansa urbana. Anomenada afectuosament “la mare” per les comunitats de ball, moltes vegades és triada com l’amfitriona perfecta per als esdeveniments urbans, aprofitant també de la seva veu com a vocalista, per donar més rumb a la festa, com només una clubber sap fer-ho.
DISSABTE 20 JULIOL
22:00. Carpa Deltebre Dansa
LA FAM PRODUCCIONS – Ambulant
Un petit i pintoresc circ acaba d’arribar a la ciutat després de recórrer centenars de quilòmetres amb els seus carros carregats de maletes i baüls. Busquen el lloc idoni on instal·lar-se. Ningú sap d’on vénen, però es diu que entre els seus membres hi ha alguns dels artistes més virtuosos de l’espectacle. Artistes i músics muntan i preparen en directe tota l’escenografia per a la funció. El circ és una gran família en la qual conviuen junts, mengen junts, dormen, discuteixen… junts.
LA FAM és una jove companyia de teatre de carrer que va néixer l’any 2014 a la ciutat de Vila-real (Castelló) de la inquietud d’un experimentat equip d’actors, actrius i músics amb la intenció de treballar nous codis i estètiques escèniques que transformin el carrer en un espai no convencional.