(Actualització divendres 12:35 hores)
El projecte d’instal·lar una planta de biogàs a Camarles ha aixecat preocupació entre part de la població. Aquest divendres l’alcalde, el socialista Joan Curto, té previst trobar-se amb un col·lectiu de veïns entre els quals hi figuraven en un principi representants de l’entitat ecologista local L’Omeda (finalment esclosos per “sorpresa”, segons ells mateixos han denunciat aquest divendres, per part de veïns i el grup ecologista GEPEC), de cara a explicar-lis detalls de la futura implantació d’una empresa de la qual encara no es coneix el nom. Tant el batlle com els membres de l’organització mediambientalista han declinat fer declaracions a Ebredigital.cat fins després de la reunió. La que sí que ha volgut parlar és la cap de l’oposició i portaveu del grup municipal de Junts, Sandra Zaragoza. “Vam voler saber què hi havia de realitat en el que es venia escoltant pel poble durant la reunió de la comissió d’Urbanisme de dimecres. I se’ns va dir que l’empresa ja havia presentat un certificat de comptabilitat així com un projecte que a hores d’ara desconeixem”.
Zaragoza reconeix la inquietud entre part de la població perquè “no coneixem encara l’abast del que es vol fer ni el tipus de residus que s’hi acabaria portant. Les empreses d’aquest tipus sempre diuen que només utilitzaran restes vegetals, però acaben admetent restes animals i orgàniques” per una simple qüestió de rendibilitat de negoci. A més a més, Saragossa ha parlat amb representants municipals de consistoris amb instal·lacions similars i de les impressions recollides n’extreu la necessitat de plantejar un debat sobre els possibles inconvenients derivats de “les pudors que es puguin acabar generant”, així com també del fet que els terrenys escollits per a aixecar la planta “estan envoltats de zones cultiu i de casetes de turisme rural. Estem trinxant el terme amb indústries sense donar alternatives a altres sectors. I cal tenir en compte que a prop hi ha pous de Delta 3 que subministren aigua potable tant a Camarles com a l’Aldea i Deltebre”.
Davant de tants dubtes Junts ha decidit presentar una moció al plenari del pròxim 25 d’abril. Tal com es recull a la seva part expositiva, “la ubicació d’aquesta planta en una zona rural amb una gran biodiversitat representa una amenaça per als ecosistemes locals i les espècies protegides i entenem que la construcció d’una planta de biogàs dintre del nostre terme i a escassos 4 km del nostre poble podria suposar un impacte negatiu per a la nostra comunitat i entorn natural”. Alhora recorda que “els equips de govern d’aquest Ajuntament dels darrers 25 anys, de diferents signes polítics, ens hem enfrontat a múltiples propostes de diferent índole, per al nostre poble, des d’instal·lar abocadors a granges de micos per a l’experimentació animal. I en alguns casos la inoperància ha fet que no puguem actuar”.
Per tot això la moció reclama a l’equip de govern dues mesures concretes. La primera és que “abans de prendre qualsevol decisió encarregue una anàlisi exhaustiva dels impactes potencials sobre la salut humana i l’ecosistema local que un projecte d’aquesta envergadura pot tenir al nostre municipi”. I la segona “que expose, mitjançant assemblea informativa a la ciutadania els resultats d’aquest informe i es porte a consulta ciutadana”.
L’Omeda, deixada de banda en una decisió “surrealista”
El grau de crispació s’ha elevat un gra més després que des de l’Omeda s’hagi denunciat aquest divendres que el grup de veïns afectats per la instal·lació de la planta i el grup ecologista Gepec, també convidat a la reunió amb l’alcalde, hagin decidit “excloure’ns”, a causa “de que encara no tenim un posicionament clar” a l’espera de rebre la informació des del consistori sobre el projecte. En una entrada al seu facebook, des de l’entitat deixen clar que “tenim tot el dret a anar-hi, ja que ells no poden decidir la nostra assistència o no”. I han afegit que, per “no enemistar-nos”, han optat per demanar una “altra reunió” amb l’ajuntament per ser informats i traslladar-ne els detalls a la ciutadania. “Llàstima no poder aprofitar la mateixa reunió i crear sinèrgies, sembla surrealista, però així estan de moment les coses”, etziben des de l’Omada.
Gepec lamenta que l’Omeda “s’autoinvités”
Per la seva banda, fonts del Gepec han lamentat que l’Omeda es volgués “autoinvitar” a la reunió amb l’alcalde prevista amb els veïns que es veurien afectats per la instal·lació de la planta i aquest grup mediambiental d’àmbit territorial. Des del Gepec es va demanar a l’Omeda una reunió prèvia per “conèixer quines eren realment les seves intencions” sobre el projecte de biogàs i evitar sorpreses sobre “quin paper volen representar exactament”, una proposta que no van acceptar.