(Actualització constant)
Titulars:
- Els pagesos de Ponent mantenen els talls a l’A-2 fins divendres
- Revolta Pagesa manté les protestes mentre Acció Climàtica no respongui als punts plantejats a la reunió de dimarts
- Els pagesos gironins converteixen la protesta del tall de l’AP-7 i l’N-II a Pontós en “indefinida”
- Activada l’alerta del pla Procicat per les incidències a les carreteres tallades per les mobilitzacions de la pagesia
- Els pagesos gironins reclamen una reunió amb el conseller Mascort i amenacen amb “apujar el to” i allargar les protestes
21:14 hores: El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha suspès un acte previst per a aquest dijous a Xerta (Baix Ebre) per reunir-se amb representants de la Plataforma Pagesa, després de tres dies de mobilitzacions i talls de carretera a diversos punts de Catalunya. Els agricultors han decidit avui mantenir de manera indefinida els talls fins que se’ls escolti, i han mostrat malestar pel fet que en les reunions d’ahir amb l’administració Mascort no hi va ser present. La trobada d’aquest dijous tindrà lloc a les onze del matí i també s’ha convocat representants de les organitzacions agràries que participen a la Taula Agrària. Segons el Govern, totes les parts han accedit a compartir espai de treball.
Aquesta nit, diversos pagesos s’han concentrat aquest dimecres a la nit a Vilablareix (Gironès) davant de casa de Mascort per mostrar el seu malestar per l’actitud del Departament pel que fa a les protestes del sector. La concentració ha estat reduïda i no ha generat conflictes, en un acte que ha estat custodiat per diverses patrulles dels Mossos d’Esquadra.
20:15 hores: Revolta Pagesa ha anunciat que mantindrà “de manera indefinida” els talls de carreteres a l’AP-7 a Pontós (Alt Empordà), a l’AP-2 a Soses (Segrià) i a l’A-2 a Tàrrega, a Ponent, així com a la C-14 a Bassella (Alt Urgell), a la N-260 a les Bordes, al Pont de Suert (Alta Ribagorça), a la N-152 a Puigcerdà i a la C-38 a Coll d’Ares. En el tercer dia de mobilitzacions els pagesos han decidit en les diverses assemblees mantenir les protestes, i n’hi haurà que tornaran a passar la nit a les carreteres. Demà al matí, a més, hi ha talls convocats a Alfarràs i a Almacelles, ambdues a la comarca del Segrià.
A banda de les reivindicacions a l’entorn de la competència deslleial que veuen en les importacions de països tercers, els pagesos també han criticat que el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, no assistís ahir a les reunions amb els seus representants.
18:36 hores: Els pagesos de Ponent mantindran els talls a l’A-2 fins divendres. La via està tallada a Soses, al Segrià, on el tall també afecta a l’AP-2 i a Tàrrega. Un portaveu de la plataforma Revolta Pagesa, Arnau Capdevila, ha explicat que els pagesos tenen la “moral alta” per continuar amb la protesta almenys fins divendres i que fins i tot esperen l’arribada de suports d’altres punts de la Catalunya central aquest dijous. Capdevila ha insistit en la necessitat de parlar directament amb el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, després de la seva absència a la reunió de dimarts i ha afegit que sinó és així demanaran la seva dimissió. Unió de Pagesos també a demanat responsabilitats a Mascort.
Els pagesos i ramaders s’organitzen per torns per poder mantenir actius els talls que hi ha a l’A-2 a Ponent i també a l’AP-2. Els tractors continuen ocupant la calçada de la via en ambdós sentits i per passar l’estona hi ha grups que escolten música, altres juguen a futbol, passegen o conversen. A la nit molts tornen cap a casa però al tall sempre s’hi queda algun grup per vigilar els tractors.
Arnau Capdevila ha assegurat que estan preparats “pel que sigui” i decidits a “continuar fins al final” per demostrar a la conselleria que en aquesta protesta els hi va la vida i que no es poden permetre fallar.
16:30 hores: Els pagesos gironins han decidit convertir la protesta que des d’aquest dimarts de matinada talla l’AP-7 i l’N-II a Pontós (Alt Empordà) en “indefinida”. Ho serà, asseguren, fins que no hi hagi “moviments” o “les coses clares” per part de la conselleria d’Acció Climàtica, amb qui aquest dimecres han mantingut contactes sense èxit. El portaveu de la plataforma Revolta Pagesa, Martí Planas, diu que el que els han ofert és “una broma” i s’uneixen a les reivindicacions que ha fet el col·lectiu a nivell nacional: el canvi de nom a la conselleria i la dimissió o cessament del director de l’ACA, Samuel Reyes, i del seu número 2, Jordi Molist.
El tall de l’N-II i l’AP-7 a Pontós va començar dimarts cap a dos quarts d’una de la matinada i es mantindrà fins que no s’atenguin les demandes dels pagesos. El sector demanava aquest matí una reunió urgent amb el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, -que no va acudir a la trobada de dimarts-, però tampoc s’ha produït.
Després d’una trobada amb agricultors de la Catalunya del Nord i Occitània on han llegit un manifest conjunt i de dinar, els congregats han decidit que la protesta es mantindrà de forma indefinida. Volen que s’atenguin les demandes que fa el col·lectiu i, fins que això no passi, no es mouran.
Per mantenir el bloqueig, ja han anunciat que faran torns i s’organitzaran. “Tenim ganes de marxa però també de quedar-nos”, assegura, Planas.
16:26 hores: Revolta Pagesa diu que mentre no tingui una resposta als punts plantejats a la trobada amb Acció Climàtica mantindran les diferents mobilitzacions convocades arreu del país. En aquest sentit, animen al sector agrícola i ramader a sumar-se als talls i sumar esforços de manera conjunta. La plataforma insisteix que l’absència del conseller David Mascort a la trobada va fer minvar els ànims i les expectatives i creuen que amb la seva presència la reunió hauria estat “molt més profitosa”. De la seva part, Mascort va excusar a través de la xarxa ‘X’ la seva presència per una qüestió de tipus personal. Dos punts clau per desencallar la situació estan relacionats als ajuts per la sequera i les restriccions, i també la millora del sistema FotoDUN.
La plataforma Revolta Pagesa ha fet públic un comunicat per valorar la trobada que representants seus van mantenir dimarts a la tarda amb el Departament d’Acció Climàtica. Assenyalen que continuen les mobilitzacions al carrer a l’espera de poder traslladar, de forma directa al conseller Mascort, les demandes que passen, per una banda, pel canvi de nom de la conselleria. Consideren que tot i ser simbòlic és important ja que representaria un gest de “consideració i reconeixement” al sector. A Mascort també li volen demanar la dimissió o cessament de Samuel Reyes, director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Jordi Molist, director de l’àrea d’abastament de l’ACA, a qui assenyalen com a responsables de la “nefasta gestió” de l’aigua del país.
També demanen la constitució d’Acords de Govern que permetin definir un pla de xoc que aporti “solucions reals i a curt termini”, donada la situació crítica del sector.
A partir d’aquí, la plataforma apunta que la trobada va passar a ser una reunió tècnica per treballar alguns dels punts acordats en la primera reunió. Asseguren que el Departament es va comprometre a respondre en un termini de 24 a 48 hores als condicionants per optar als ajuts de sequera i també a recopilar informació de sistemes alternatius, com ara Sentinel, en ús a Castella la Manxa, per a complementar el sistema FotoDUN.
D’altra banda, també es va demanar que el conseller Mascort, en qualitat de president de la Taula Agrària, convidi a la Plataforma a ser-hi present a la propera sessió. A la Taula Agrària només hi participen les organitzacions que ha aconseguit representació a partir de les eleccions agrícoles i en aquest cas són Unió de Pagesos i JARC.
Les dos parts es van emplaçar a continuar el treball en el marc de les negociacions en aspectes com les zones ZEPA d’especial protecció de les aus. La plataforma posarà a disposició del secretari general el document amb les explicacions i arguments que tenen per donar resposta a la propera reunió i en aquest sentit, asseguren que el Govern es va comprometre a treballar per compatibilitzar les ZEPA amb les zones agràries perquè considera que no hi hauria d’haver una contraposició entre aquestes dues bandes sinó una compatibilitat amb l’actual marc normatiu. Per això, es va proposar la creació d’un grup de treball.
En relació a la fauna salvatge, segons la plataforma el Govern va dir que revisaria la informació i explicacions proposades per Revolta Pagesa i també que acceptava la proposta de constitució d’una taula de treball amb un nombre de membres que permeti ser “àgil”.
La plataforma va proposar l’aplicació de la normativa del SIGE (Sistema Integral de Gestió de les Explotacions), considerat l’equivalent al QIE (Quadern Integrat d’Explotació). També va manifestar que la comunicació no arriba “eficientment” als ramaders. En aquest punt, segons la plataforma, el Govern va dir que aquesta normativa ve donada pel Ministeri d’Agricultura i per això va comentar la possibilitat de fer un “enviament massiu” a nivell de Gestió Telemàtica Ramadera (GTR).
Les dos parts es van emplaçar a una nova reunió per la setmana de l’11 de març.
11:32 hores: Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per les incidències a les vies amb talls de trànsit per les mobilitzacions de la pagesia. Actualment hi ha onze vies amb talls de circulació que afecten 15 trams a les demarcacions de Lleida i Girona. En concret, l’A-2 a Tàrrega, Soses i Vilagrassa; l’AP-2 a Aitona, la C-14 a Bassella i Ponts; l’N230 a Alfarràs i Pont de Suert, l’N-260 també a Pont de Suert, l’LL12 a Albatàrrec, l’N-240 i l’A-22 a Almacelles; l’AP-7 entre Vilademuls i Borrassà, l’N-II entre Bàscara i Vilamalla i l’N-152 a Puigcerdà. El 112 ha rebut 371 trucades que han generat 296 expedients.
Els Mossos d’Esquadra estan garantint rutes alternatives per evita que hi hagi vehicles que es quedin aturats a les vies tallades. Tot i això, hi ha vehicles de transport de mercaderies que estan aparcats a l’entrada sud del túnel de Vielha. La Creu Roja, activada per Protecció Civil, s’ha desplaçat fins aquest punt per oferir assistència a les persones. S’han fet un parell de serveis.
D’altra banda, hi ha també camions aparcats a Puigcerdà, on aquesta nit voluntariat de Protecció Civil i Creu Roja s’hi ha desplaçat però no ha estat necessari que actués.
10:00 hores: Els pagesos gironins reclamen una reunió amb el conseller l’Acció Climàtica, David Mascort, aquest dimecres i amenacen amb “apujar el to” i allargar les protestes si no es produeix. El portaveu d’Unió de Pagesos i Revolta Pagesa, Jordi Ginebreda, diu que esperen que el conseller acudeixi a algun dels talls que hi ha en marxa arreu de Catalunya; però avisa que estan preparats per continuar amb les seves reivindicacions i que, si aquest migdia no hi ha avenços, mantindran el bloqueig a l’AP-7 i l’N-II a Pontós (Alt Empordà) més enllà de dijous. Aquest migdia està previst pagesos nordcatalans s’uneixin a la protesta i llegeixon un manifest conjunt en un acte carregat de “simbologia”. “És un problema transfronterer”, assegura Ginebreda.
La fred i la Tramuntana no faran afluixar la protesta pagesa que des d’aquest dimarts talla l’AP-7 i l’N-II al seu pas per Pontós. Després de passar la primera nit al ras, els concentrats han esmorzat i carreguen bales de palla i fems i tractors per continuar obstaculitzant l’autopista.
De moment, han comunicat que ho faran fins aquest dijous però no descarten allargar el tall. De fet, Ginebreda ja ha explicat que tenen la documentació preparada i, que si aquest migdia no hi ha avenços, es quedaran més dies.
El sector exigeix una reunió urgent amb el conseller d’Acció Climàtica. “Després que ahir no ens delectés amb la seva presència, aquest matí hem engegat els contactes i connexions polítiques per intentar forçar aquesta trobada i que sigui avui aquí o en algun altres tall però que es presenti”, diu Ginebreda. “Ha de dir què pensa fer amb les peticions que li hem posat sobre la taula i presentar alguna proposta”, afegeix.
Ginebreda, a més, deixa clar que els pagesos estan organitzats i que no estan “cansats”. Al contrari, “cada vegada estan més enfadats i tenim ganes de quedar-nos aquí a defensar el que ens importa, que és la nostra professió”.
Manifest conjunt
D’altra banda, està previst que cap al migdia un grup d’agricultors de la Catalunya del Nord s’uneixin al bloqueig en un acte “simbòlic”. Ginebreda diu que la trobada -on es llegirà un manifest conjunt- busca demostrar “a la societat i a Brussel·les que el problema és transfronterer i que, malgrat les diferències, tenim molts punts en comú i coses que ens afecten a tots”. També assegura que l’acte pot ser la “llavor” per treballar colze a colze a banda i banda de la frontera.