L’Institut de l’Ebre seria investigat pel Departament d’Educació per presumptes contractes irregulars, explotació laboral d’estudiants i frau a la Seguretat Social, segons ha informat aquest dissabte el diari ARA. Segons el rotatiu, la passada tardor dues persones van decidir presentar una denúncia a Inspecció de Treball, a la Bústia Ètica de la Generalitat i a l’Oficina Antifrau, que els ha conferit la categoria de testimonis protegits. Amb tot i això, un d’ells, Sergio Tur (actualment de baixa laboral arran de les pressions rebudes i que ha estat professor i coordinador d’informàtica del centre educatiu) ha accedit a parlar amb el rotatiu, i del seu relat es desprèn que les males praxis s’anaven cometent des de feia 15 anys. Educació no ha posat fil a l’agulla fins que ha estat coneixedor de la denúncia.
En essència, i segons el relat d’ARA, l’institut signava contractes amb empreses del territori per a realitzar pràctiques professionals, però no se’ls assignaven tutors. De fet, eren els estudiants amb més veterania els que acabaven assumint aquesta funció. A més a més, els alumnes no trepitjaven en cap moment les instal·lacions de l’empresa, sinó que treballaven per al mateix l’institut. Si bé cobraven el sou a final de mes per part de l’empresa, aquesta passava una factura al centre sota l’epígraf de “Manteniment”. D’aquesta manera, recuperava els diners del salari. Segons Tur, aquestes empreses eren les mateixes que després venien o llogaven “grans quantitats de material informàtic al centre”, segons es pot llegir a la notícia.
També hi ha alumnes, alguns d’ells menors, que han entrat a treballar per a l’institut sense haver signat cap conveni i, per tant, no disposarien de la cobertura de les assegurances de responsabilitat civil ni d’accidents. En aquest cas els cobraments es farien per mitjà de xecs nominatius firmats per dos membres de l’equip directiu.
El diari recull les declaracions del director del centre, Armand Pons, que negava el pagament en xecs tot admetent que alguns dels alumnes feien pràctiques al mateix centre. “La normativa diu que els alumnes poden fer pràctiques en centres de treball itinerants. I si hi ha una empresa que té com a client l’institut, és normal que vinguin a treballar al centre”, afirmava. Des del diari es recorda, però, que la normativa prohibeix que els estudiants facin pràctiques al mateix centre on estan matriculats.
El diari explica que, un cop sabedors de la notícia, els serveis territorials d’Educació van demanar a l’institut la cessió de les pràctiques de qualsevol alumne al mateix centre, recordant-los la normativa aplicable, i el departament va obrir un expedient informatiu.
2 comentaris
Armand Pons i la resta de l’equip directiu dimissió! Nega les evidències presentades a la inspecció de treball per part dels alumnes. Hi ha proves dels xecs entregats als alumnes que a sobre es comptabilitzaven com a factures de proveïdors externs en la comptabilitat. Se’ls pagava en xec sense tenir cap mena de contracte a alumnes per fer tasques de manteniment general del centre, manteniment d’informàtica i fins i tot introduir dades de matrícula en períodes de matrícula com Juliol i setembre. Tot això sense alta dels alumne a la seguretat social, en condicions precàries i en contra la la Llei de prevenció de Riscos Laborals.
Per donar una falsa aparença i saltar-se la normativa l’equip directiu prevaricava i feia una simulació de conveni fals (simulació de contracte i per tant falsificació documental per part de funcionari públic) amb empreses del territori.
Vaja tot un entramat de corrupció al més pur estil d’una organització criminal.
I això segurament és només la punta de l’iceberg!
En aquesta notícia, sembla que faci falta molta informació i que estigui dirigida per unes quantes persones que mostren odi a la direcció, amb un discurs totalment destructiu. Queda evidenciat que si aquestes persones realment volguessin millorar el centre i la educació de l’alumnat, ho faria per una altra via. És aquesta l’estratègia? Fer temor a la gent?
He tingut alumnes de pràctiques de l’IES de l’Ebre i també de l’Institut Montsià i sempre han tingut un tutor que parlava amb nosaltres per veure si tot anava bé i si els papers estaven en ordre, em sorprèn el que diu la notícia. Imagino que això de fer pràctiques al centre es fa a molts altres instituts i que el departament d’educació és conscient d’aquesta situació. Si resulta que tots els institut ho fan, i va en contra de la normativa, perquè és IES de l’Ebre l’únic que ara se’l denuncia?
Veig necessari que es pregunti a la resta de docents o alumnes que van fer pràctiques per tenir una visió més completa de la situació perquè sembla un problema personal d’uns docents cap a la direcció i han mogut cel i terra per fer-ho, sense pensar com pot afectar a la resta de persones que treballen allí, a les famílies, les empreses i a l’alumnat.