En una Corbera d’Ebre especialment convulsa en aquest mes de febrer en el camp polític, nova notícia de titular impactant al municipi. L’Associació del Poble Vell ha fet pública la seva dissolució. Així de ras i curt. El missatge s’ha fet públic aquest dimarts per mitjà d’un comunicat a xarxes, si bé la decisió ja havia estat presa fa prop de quinze dies segons ha pogut saber Ebredigital. La nota informa del “cessament de tota activitat organitzativa i de gestió” del monument. Després d’agrair tot el suport rebut per part de socis tant actuals com passats, i els milers de persones que han visitat el Poble Vell, el comunicat remet a partir d’ara qualsevol actuació relacionada amb aquest espai patrimonial a l’ajuntament. Aquest fos en negre hauria de suposar l’acomiadament de les tres persones (una a jornada complerta i les altres dues a mitja jornada) contractades per l’entitat. I també obre interrogants encara per respondre, com qui es farà càrrec del fons documental.
Segons fonts consultades per Ebredigital, les causes del cessament d’activitat podrien obeir a diverses derivades. La primera, la dificultat per articular un nou equip directiu un cop presa la decisió de marxar. L’actual equip directiu va prendre el relleu del comandat per Joan Antonio el setembre del 2022, que durant els cinc anys de mandat va consolidar a l’alça els visitants i va veure com el Poble Vell era considerat com el monument favorit dels catalans per votació popular en el programa de TV3 ‘Batalla Monumental’. Però a aquesta raó cal afegir-ne una de fons i que, de fet, ve heretada de la directiva anterior. En essència, l’ordenança municipal que reservava el dret d’ús de l’espai monumental al consistori amb independència de si l’associació havia programat per aquell mateix dia una visita o activitat pròpia. És un dels exemples d’una manera de fer que provocava discrepàncies, i que es volien solucionar amb la redacció d’un nou conveni entre entitat i consistori del qual se’n va començar a parlar durant el mandat del llavors alcalde Antonio Álvarez (Entesa). El problema, però, és que les converses no es van concretar en cap moment i tampoc es va aconseguir res de positiu en les converses iniciades el passat novembre amb el nou equip de govern sorgit de les eleccions del 28-M.
Quin és el següent pas? La gestió ha estat encomanada, almenys provisionalment segons es desprèn del comunicat, a l’ajuntament. Ara bé. cal tenir en compte que l’associació estava adherida al COMEBE, que sembla l’organisme més adequat per fer-se càrrec del futur d’un patrimoni que preveu una inversió de gairebé tres milions d’euros per part del Departament de Justícia de la Generalitat. I això sense entrar a valorar altres opcions com les de la creació d’una fundació. Aquest és l’instrument que recomanava el Pla Director aprovat el 2016 i redactat per l’empresa ARTImetria, perquè és garantia de poder captar recursos econòmics més enllà de l’administració.