L’alcalde d’Alcanar (Montsià), Joan Roig, insta la Generalitat a afrontar un estudi acurat per revertir el model urbanístic actual. “Tenim plans urbanístics de fa molt temps, que es van desenvolupar de froma descontrolada, sense criteris meteorològics prou rigorosos”, ha avisat Roig aquest diumenge en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha demanat crear una comissió d’experts “per estudiar un problema que és molt greu”. “I més enllà d’estudiar, cal actuar”, ha afegit. Roig ha lamentat que “antigament es va fer una lectura errònia de l’urbanisme, amb edifis enmig de barrancs i lleres” i ha recordat que aquest és el tercer aiguat que viu el municipi des del 2018. “Si no actuem, ens tornarem a trobar el mateix problema molt aviat”, ha dit.
Roig ha explicat que la pluja torrencial d’aquest cap de setmana s’ha endut per davant algunes actuacions que el municipi havia impulsat per resoldre desperfectes causats pels aiguats del setembre del 2021. L’alcalde ha ressaltat que la situació que viu Alcanar és “extraordinària” i s’ha mostrat “preocupat” per l’acumulació d’episodis meteorològics violents.
Per entendre millor les imatges de les inundacions a Alcanar (Montsià) només cal mirar el mapa de les zones potencialment inundables a la zona, on hi veiem que en les darreres dècades s’han urbanitzat zones que es troben al bell mig de barrancs. Potser cal que reflexionem… pic.twitter.com/ewWwqnWlz3
— Àlex (@alexsnclmnt) September 3, 2023
El batlle ha assegurat a Catalunya Ràdio que l’Ajuntament ha hagut d’assumir un gran esforç econòmic per afrontar els temporals dels últims cinc anys, que han deixat les finances “en situació desastrosa”. Per això ha demanat a la Generaitat que, a part d’afrontar una revisió urbanística, també faciliti ajudes econòmiques.
Un reclam que també ha fet l’alcaldessa de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), Eva del Amo, que ha criticat la “desorganització” que hi ha entre administracions per tramitar aquestes ajudes. Del Amo ha demanat “una xarxa eficient” per canalitzar el suport econòmic, “especialment als municipis petits que cada vegada estan més afectats per temporals d’aigua i del mar”. “Si no s’acceleren els procediments, costa molt afrontar els desperfectes amb recursos propis”, ha afegit.
Prèviament, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena ha apuntat des de la mateixa emissora que fenòmens com el d’aquest diumenge “obliguen a fer una reflexió”, també en l’àmbit urbanístic. “Però cal ser conscients que són zones on viu molta gent”, ha precisat, tot assenyalant la complexitat de revertir zones habitades. Elena ha destacat la importància de treballar aquestes fenòmens “amb molta anticipació” i ha agraït la tasca dels serveis d’emergències, “que estaven tots preparats per actuar amb màxima energia”.
Queixes de veïnes: “Ja vam avisar que el barranc es tornara a desbordar, i no ens van escoltar”
Veïnes de les Cases d’Alcanar es lamentaven aquest diumenge dels desperfectes assegurant que un dels principals motius de les inundacions rau en la fesomia del barranc de Sant Jaume, “on es generen diversos taps” per l’acumulació de branques quan hi ha pluges torrencials i per l’estretor dels punts de desaiguat. La propietària del Restaurant El Racó del Port, Rosa Maria Sancho, ressalta a l’ACN que, després de les inundacions de fa dos anys, “molts veïns” van avisar els enginyers que el mur de formigó que es va construir “no deixaria sortir l’aigua”. “Però no ens van escoltar, i avui els veïns més propers al barranc hem tornat a prendre mal”, lamenta.
Aquesta restauradora assegura que abans de la construcció del mur actual “mai havia patit inundacions al local, en quasi 47 anys d’història”. “Nosaltres no som enginyers ni tècnics, però ja vam veure que allò no era correcte”, insisteix, tot apuntant que el mur bloqueja l’aigua provoca el desbordament. Sancho assegura que “si hi hagués una bona sortida, avui no hauria passat res” i insta les administracions a “buscar solucions” per canalitzar l’aigua fins el mar.
Una altra veïna, Emma Sancho, també assenyala la fesomia del barranc de Sant Jaume. Explica que des de les 6 h que ha escoltat l’impacte de la pluja i el so de la tempesta “amb el temor que arribés a passar el mateix que el 2021”.
Al Racó del Port, la seva propietària relata que aquesta matinada ha passat més por que fa dos anys, precisament pel neguit que no es repetissin uns desperfectes que en aquell moment van dur-la a haver de tancar el restaurant quasi sis mesos. “Per sort no ha estat tant important com l’altra vegada, i hi ha hagut molts veïns que m’han vingut a ajudar”, afegeix, expectant a l’avaluació dels danys que preveu fer els propers dies.
En un altre restaurant, La Marinada, la seva propietària lamenta que “és habitual” que se li ompli el local d’aigua quan plou fort. Cinta Fibla diu que “sembla que cada cop que acaba l’estiu toqui assumir inundacions i netejar”, si bé precisa que “ni molt menys” l’afectació ha arribat als nivells del 2021.