Era l’estiu de l’any 2021 quan la U.D. Jesús i Maria es va trobar, per primer cop en molts anys, sense un club femení per a la temporada vinent. Eli Montañés, presidenta actual del club, explica a EbreDigital que ja feia més de 15 anys que comptaven amb equip femení, temps abans que la resta de clubs de futbol ebrencs en creessin. Davant d’aquesta nova situació, el club va decidir iniciar una sèrie de xarrades als col·legis i escoles per donar a conèixer el futbol femení i animar les noies a apuntar-s’hi. Va ser a l’Institut de Deltebre on es van trobar amb una grata sorpresa: hi havia un grup de noies interessades, majoritàriament immigrants, que no havien jugat mai a futbol. “Era una llàstima que deixéssem perdre esta oportunitat, era un diamant en brut”, explica la presidenta. Va ser en aquell moment quan van decidir crear una ‘escoleta’ i oferir de manera gratuïta entrenaments a aquestes xiquetes. “Una o dues tardes a la setmana venien i els ensenyàvem a jugar a futbol. Es van integrar molt bé i, a poc a poc, vam crear este projecte”.
Durant la temporada 2021-22 només van fer entrenaments. No va ser fins al 2022-23 quan van poder fer un equip de competició de futbol 7 format, en part, per aquestes noies que van començar aquest projecte. D’aquesta manera, avui dia el club segueix comptant amb l”escoleta’, on formen totes les xiquetes, i l’equip de competició.
Premis i guardons
Arran d’aquesta iniciativa, el desembre del 2022, el Jesús i Maria va rebre el Premi Educació i Valors en l’Esport a la Gala de l’Esport de les Terres de l’Ebre, organitzada per la Delegació Territorial d’Esports de la Generalitat. El club publicava a les seues xarxes: “Seguirem treballant per un futbol femení inclusiu i on totes les nenes tinguin igualtat d’oportunitats“.
Uns mesos després, el febrer del 2023, el club va tornar a ser guardonat, aquest cop per la Federació Catalana de Futbol, en els VI Premis Solidaris de la Fundació Catalana de Futbol.
Pel que fa als premis rebuts, la presidenta declara que es necessita molt més per poder avançar encara més: “Natros estem molt contentes pel reconeixement rebut, però no es pot quedar només en un reconeixement. Des de la junta directiva estem treballant moltíssim per a poder oferir este servei a les nenes. La Fundació el que hauria de fer és ajudar-nos econòmicament a tirar endavant“.
Futbol femení solidari
Eli Montañés assenyala que, avui dia, el futbol femení de l’U.D. Jesús i Maria continua sent una activitat que s’ofereix de manera solidària: “Fins i tot la temporada 2022-23, que hem pogut tenir un equip per a competir, ha continuat sent gratuït per tal de posar el futbol a l’abast de tothom“. A més, explica que la resposta per part dels socis sempre ha estat molt positiva: “A nivell de club ens hem sentit molt recolzats pels socis. Des de la primera assemblea en què vam posar a la taula que havíem de fer aquesta despesa, ens van donar tot el seu suport. Entenem que els socis estan molt a favor d’esta inversió que fem pel futbol femení“.
Eli Montañés, la primera dona presidenta de la U.D. Jesús i Maria
Eli era abans la tresorera del club, ara s’ha convertit en la primera dona presidenta del Jesús i Maria, i en una de les poques dones que presideixen clubs de futbol a Catalunya. El que abans era el president, Mingo Alcala, segueix a la junta directiva del club, però ara n’és el secretari. “Em sento molt orgullosa de ser la primera dona presidenta del meu club“, afirma alegre. “Havien passat els quatre anys i s’havia de fer la renovació de la junta directiva, Mingo va decidir fer un pas al costat i natros tenim un projecte de continuïtat. Estem en una fase de creixement continu, tant en futbol base, equips amateurs i futbol femení”.
El projecte que s’ha creat des del Jesús i Maria “ha de seguir endavant” i s’ha de treballar “en la mateixa línia”, assegura Eli. De fet, enguany el Jesús i Maria augmentarà en equips de futbol base en competició i mantindrà 3 equips en futbol amateur a 2a, 3a i 4a Catalana. A més, de cara al futur, es pretén treballar per crear un equip encara més competitiu de futbol femení.
La feminització d’un esport tradicionalment masclista, com el futbol, és una fita que encara queda una mica lluny: “Sempre hi ha passos per a fer, camí per a recórrer“. Això no obstant, “pel que fa a la meua experiència, tot i que som 3 dones i 8 homes a la junta directiva, jo mai m’he sentit discriminada pels meus companys“, assegura Eli.
La U.D. Jesús i Maria ha demostrat ser un club pioner en la lluita feminista que hi ha dintre de l’esport. Actualment, amb dos equips femenins, inclusius i solidaris, i una dona presidint-lo, Eli explica molt orgullosa la feina feta. “He rebut moltes felicitacions que m’han fet sentir molt segura de la meua decisió. Això em dona a entendre que som un club amb gent de futur que no està ancorada al passat“.