Els representants dels tres partits que configuraran el nou govern d’esquerres a la ciutat de Tortosa han convocat aquest matí una roda de premsa per signar l’acord i donar detalls (a excepció del cartipàs, que haurà d’esperar) sobre la composició d’aquest tripartit entre Movem Tortosa, PSC i ERC destinat a governar Tortosa durant els quatre anys vinents en substitució de l’opció epaçalada per la fins ara alcaldessa de Junts, Meritxell Roigé. A la compareixença hi ha assistit el nou alcalde a partir d’aquest dissabte, Jordi Jordan, acompanyat del líder socialista Víctor Grau i de la cap del grup municipal d’ERC després de la renúncia de Xavier Faura, Mar Lleixà. Entre els anuncis rellevants destaca el fet que hi haurà alcaldia compartida entre Jordan i Lleixà, que agafarà el relleu a partir del 2 de gener del 2026 i estarà en el càrrec prop de 17 mesos.
Segons explicava Jordan, aquest pacte suposa “un dia històric i una nova etapa política a Tortosa, avalada pel 45,4% de la ciutadania i, per tant, representa la majoria social de la nostra ciutat”. El govern resultant és, per tant, “legítim” després que la “dreta concentrés el vot en la candidatura de Roigé. L’esquerra és plural i transversal”. En aquest sentit ha recordat que Roigé va ser escollida alcaldessa fa quatre anys “amb set regidors del seu grup i jo ho seré amb 11 regidors que representen la majoria absoluta de regidors i la majoria social”. El cap de llista de la coalició progressista recordava que es compta amb el suport extern de la CUP (amb la qual han signat també un “acord d’estabilitat” que ha de garantir l’aprovació de pressupostos, entre d’altres), i que tot plegat suma els 11 regidors necessartis per assolir la majoria absoluta. Un govern “majoritàriament femení perquè hi haurà sis dones i quatre homes” i que “serà per a tothom des del diàleg i el consens, que és el que pertoca i defensem”.
Entre les línies d’actuació marcades aquest dimecres figuren les “polítiques d’habitatge social, per als joves, que posarà molt d’èmfasi en els temes educatius i de sanitat. També treballarà per a les persones grans, i donar resposta als problemes de mobilitat i estacionament”. Alhora, les prioritats també tindran en compte “el petit comerç” i convertir Tortosa “en un pool atractiu d’inversions reforçant la nostra capitalitat econòmica” i la cultura, la dinamització turística i “tres temes importants. Volem apostar per la neteja, manteniment i el dia a dia de l’espai públic de Tortosa, així com la seguretat i el civisme i obrir la ciutat al riu per primera vegada”.
Mar Lleixà: “Una majoria d’esquerres totalment legítima”
Per la seva banda, Lleixà incidia en que l’acord “respon a la voluntat de la ciutadania de Tortosa per obrir una nova etapa. amb una majoria progresista i d’esquerres totalment legítima”. La republicana, “preparada per a liderar aquesta nova etapa”, assegurava que el futur govern serà més estable que “el de l’anterior legislatura” i ha agraït “la generositat de tots els grups que estem avui aquí presents”. Des d’ERC es veu aquest acord com la possibilitat per construir una “ciutat moderna. la veritable capital de les Terres de l’Ebre i sent generosa amb la resta de pobles”.
Finalment, Grau aportava la visió socialista del tripartit. “Hem sabut prioritzar, fruit del bon clima de confiança, els objectius de la ciutat, posar-los en valor i no des de la perspectiva de repartiment de cadires. Teníem molt clar que volíem treballar en un projecte de futur, modern adaptat els nous temps, i això ha estat l’element clau per a gestar aquest acord de govern”. Entre els objectius a perseguir, als ja citats anteriorment Grau hi sumava “una ciutat més democràtica i transparent”, amb “oci” per als joves, amb una “aposta pel Patrimoni històric i cultural i la transició ecològica” i pensada “en clau social, per a les persones, els pobles i els barris”.