“Estem treballant amb la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) en la creació d’un centre de referència d’aqüicultura restaurativa amb algues a les Terres de l’Ebre”. Aquest nou projecte, completament innovador, ha estat avançat aquesta tarda pel director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat, Sergi Tudela, en la seva compareixença davant la comissió parlamentària de Protecció del Delta de l’Ebre. La notícia ha agafat per sorpresa fins i tot a la presidenta de la comissió, la diputada ebrenca Maria Jesús Viña, que com a representant d’ERC li ha demanat una ampliació sobre l’abast de la iniciativa. Segons Tudela, aquest “centre mediterrani d’aqüicultura restaurativa” destinat a ser una “opció més de futur” per al sector de l’aqüicultura, parteix d’una acció conjunta “entre la Comissió Europa i la FAO”. Totes dues “han apostat per les algues tant des del punt de vista del consum directe com per generar matèria primera. I mentre a la resta del món aquest sector està molt desenvolupar, a Europa no. Per això, des de la Comissió s’ha llençat una iniciativa, Fish for Algae, molt potent en aquesta línia. Nosaltres ens hem avançat”.
Segons relatava Tudela, “tenim unes relacions excel·lents amb la FAO pel Mediterrani en l’àmbit pesquer i aqüícola. L’any passat ens va permetre portar un simpòsium sobre les algues a la Ràpita, al qual també hi van ser presents productors” del sector del musclo. Fruit d’aquell contacte es va anar perfilant un projecte que no és pas de futur, sinó gairebé imminent. Perquè segons ha reconegut Tudela, “l’estem tancant amb la FAO. D’aquí a dues setmanes farem una visita sobre el terreny amb la intenció d’ubicar el centre a la Ràpita. Amb la col·laboració de l’IRTA, serà també un centre de transferència” de coneixement. A més, “els productors del musclo al Delta jan estant a hores d’ara tastant algunes de les muscleres amb llavors d’algues”.
De fet, la compareixença del director general ha servit fer un ampli resum a la problemàtica del sector aqüífer del Delta, així com de la resta de sectors productius i ambientals del Delta. En referència al de les muscleres, ha reconegut que el canvi climàtic i les modificacions de la temperatura a les badies dels Alfacs i del Fangar (més resistent a les variacions, però igualment afectada) ha creat una “situació estructural” crítica per al sector. “Per això calen solucions estructurals”. Tudela ha posat damunt la taula el “milió d’euros anuals de mitjana” procedents d’ajuts públics que s’injecten a un sector amb uns 5 milions d’euros de valor de producció estimada enguany (tant de musclos com de l’ostra, una aposta incipient que dona millor resistència al canvi climàtic). “Entenem que és un nivell molt elevat d’ajuts. Però tot té un límit”, advertia. Alhora, ha apuntat els sensors gestionats per l’IRTA que informen setmanalment als productors sobre els canvis de les temperatures a les badies de cara a avançar la collita si ho creuen convenient (“no els podem obligar perquè estem en una situació de lliure empresa”) i finalment ha parlat de la jugada de futur, és a dir, “cultivar la llavor del musclo mar endins” per resoldre la necessitat de comprar-la fora davant la gran mortaldat de l’espècie. Una mesura que ja ha estat parlada amb l’Associació de Productors de Musclos del Delta”.