El sector de l’oli d’oliva va viure ahir dimecres, 16 de novembre, un dia històric. Sota la denominació Olinyó (“nom que representa, un poble imaginari”), les cinc cooperatives ebrenques que fa poc més d’un any van constituir-se en societat limitada per fer-se càrrec del patrimoni del conegut grup Ballester de Tortosa, van presentar la seua estratègia de futur, per situar-se al mercat internacional com un referent. I amb una important renovació, recolzada i aplaudida per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que va presidir l’acte.
Cal subratllar que la compra d’una societat anònima de prestigi mundial, per cinc cooperatives locals, és “un fet únic al país”. Un pas endavant excepcional en el que, cinc cooperatives tradicionals (Soldebre de Tortosa, La Sénia, La Galera, Sant Isidre del Mas de Barberans, i Sant Gregori de Santa Bàrbara), es llancen a un projecte empresarial de futur, comprant els actius de qui, fins llavors, havia estat el seu comprador habitual d’oli a granel, el grup Juan Ballester Rosés, Sucesores.
Un grup amb arrels al segle XIX, molt ben situat al mercat institucional, i que representa la potència i lideratge mundial que durant molts anys ha tingut el sector de l’oli d’oliva, establint preus de referència des de la llotja de Tortosa. I gestionant l’oli d’Andalusia o de qualsevol part del món des de la gran expertesa dels operadors locals, entre els quals també cal comptar amb un altre gegant, el grup Faiges.
Per això és molt important subratllar la transcendència de la jornada viscuda ahir. Era el primer dia en el que, les cinc cooperatives reconvertides Olivete Export SL, presentaven la seua nova marca d’oli emblemàtica. S’anomena ‘Famílies d’oli, Olinyó 1870’, i en el seu primer dossier de presentació apareixen quatre noves varietats d’oli, a gust del consumidor del segle XXI: verge extra, ecològic, sabor intens i sabor suau. Però també hi apareix el popular i conegut oli de marca Ballester, un oli d’oliva refinat que es pot trobar a molts països del món, i que és tot un referent a nivell mundial.
És important destacar que la nova societat formada per les cinc cooperatives, i que té al jove gerent de Soldebre, Pere Albacar, com el director general, manté un plantejament ambiciós per al futur immediat. Es preveu continuar amb l’exportació “a més de trenta països dels cinc continents” (inclosos els Estats Units, Japó, Tailàndia o Austràlia), i una facturació d’entre 35 i 40ME anuals. Un projecte realment ambiciós per beneficiar els dos mil socis que han permès aquest pas endavant, gràcies a una mitjana de producció d’entre vuit i deu milions de quilos d’olives, i al treball dels quaranta treballadors. Uns treballadors que celebren continuar dins del sector, i evitar el que hauria estat una inevitable deslocalització del grup Ballester, qui també va estar negociant amb altres possibles operadors exteriors.
El director d’Olivete Export SL, Pere Albacar, va declarar durant l’acte de presentació del projecte que “la marca d’oli Olinyó 1870 significa un poble de pobles. Representa el poble de l’oli, el lloc on ens trobem tots.” Un nom que vol ser la punta de llança per un nou impuls dins dels mercats, i que a la vegada “vol sintetitzar i reconèixer que a les Terres de l’Ebre, des de fa molts anys, hi ha milers de famílies que ens dediquem a l’oli d’oliva. La marca és de recent creació, però al darrera hi ha l’experiència de moltes famílies d’agricultors que, generació rere generació, han fet d’aquesta activitat la seua principal font d’ingressos”.
Tota una declaració d’intencions per impulsar de nou un sector clau per al territori, perquè son milers les famílies que, si més no, mantenen els camps d’oliveres com una activitat complementària. La consellera Jordà va qualificar la jornada de “dia històric” i “d’un somni fet realitat”. La foto de família de tots els president de les cooperatives reconvertides en empresa, va culminar una presentació que s’ha donat a conèixer a l’opinió pública mitjançant la distribució d’una simple nota de premsa.