La Segona Guerra Púnica entre romans i cartaginesos podria ser la causa de l’abandonament del poblat ibèric de l’Antic, a Amposta. La tercera campanya d’excavacions per part del Gresepia ha aportat interessants avenços pel que fa al coneixement de la malacofauna i la siderúrgia. A més, les excavacions han servit per a definir dos fases d’ocupació de l’assentament durant l’ibèric ple i durant la fase de l’ibèric final.

Les dues setmanes de treball de camp al jaciment de l’Antic d’Amposta han servit també per a localitzar restes “significatives” de malacofauna, que segons els arqueòlegs poden també contribuir a conèixer millor la història del delta de l’Ebre i la seva evolució. Igualment cal destacar la localització d’un lingot de plom, fet que es relaciona amb el treball del metall al mateix poblat.

Des de l’Ajuntament d’Amposta continuaran apostant per aquestes excavacions i s’ha volgut destacar el fet que enguany també s’hagi dut a terme el primer curs teòric. Els alumnes que han participat en la campanya d’enguany la valoració ha estat força positiva, fins i tot d’aquells que han vingut d’altres països com ara Italia. L’any vinent serà clau per a investigar estrats inferiors, que aportaran molta més informació i de més qualitat.

Autor:

Historiador i novel·lista